We wrześniu rozpoczyna się sezon zbiorów owoców dzikiej róży.
i trwa do zimy,
zatem jest sporo czasu aby wypróbować przepisy na różane przetwory.
Wyjątkowy smak to nie wszystko, co dzika róża ma nam do zaoferowania.
Są wykorzystywane zarówno
w kuchni, kosmetologii, i w wspomaganiu zdrowia.
Charakterystyczna dla nich jest wysoka zawartość witaminy C,
100 razy wyższa niż w jabłkach,
która sięga około 300 mg w stu gramach owocu.
Nektary różane są wykorzystywane do witaminizowania
innych produktów ubogich w kwas askorbinowy.
Oprócz tego owoce dzikiej róży zawierają witaminy z grupy B, A, E i K,
polifenole o działaniu antyoksydacyjnym,
a także związek należący do grupy galaktolipidów
które mają działanie łagodzące stany zapalne.
między innymi obniża stężenie białka ostrej fazy CRP.
Nie tylko owoce są źródłem cennych składników.
Olej wytłaczany z płatków i nasion dzikiej róży
wykorzystywany jest w celach kosmetycznych.
Na skórę oddziałuje łagodząco, rozjaśniająco i nawilżająco.
Doskonale sprawdza się u osób z wrażliwą cerą naczyniową.
Przepis na sok z owoców dzikiej róży.
Składniki:
jeden kilogram owoców dzikiej róży,
jeden litr wody,
sok z cytryny.
Przygotowanie:
owoce wrzucić do wody i ogrzewać nie dopuszczając do wrzenia, do ich zmięknięcia.
Odcedzić.
Owoce powtórnie zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny ,
o połowę mniejszą objętością czyli pół litrem.
Czynności powtórzyć.
Oba wywary wymieszać ze sobą, rozlać do butelek.
Herbata z dzikiej róży.
Zebrane owoce dzikiej róży
,najlepiej w okolicy września,
wystarczy wysuszyć w piekarniku temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Suszymy okło trzech godzin.
Tak wysuszone owoce należy zalać gorącą , nie wrzącą wodą
i odstawić na kilka godzin, aby woda nasiąknęła aromatem.
Herbatę przed podaniem można nieco podgrzać.
Przepis na wino z dzikiej róży.
Składniki:
5 kilogramów owoców dzikiej róży,
2 i pół kilo cukru,
5 litrów wody.
Na początku należy sporządzić syrop cukrowy,
Rozpuścić cały cukier w pięciu litrach przegotowanej wody.
Po przestygnięciu zalewa się nim owoce w dużej butli,
którą korkuje się korkiem z rurką fermentacyjną.
Dzięki rurce fermentacyjnej,
w której znajduje się woda oddzielająca ciecz od środowiska zewnętrznego
do mieszanki nie przedostaną się niepożądane składniki,
natomiast nadmiar gazów powstałych w procesie fermentacji zdoła uwolnić się na zewnątrz.
Po dwóch miesiącach należy przelać z dużego naczynia do mniejszych,
w których będzie leżakować.
Naczynie większe ustawia się wyżej ponad naczyniami,
do których ciecz zostanie przelana.
Wino powinno leżakować minimum 3 miesiące.
Przepis na nalewkę z dzikiej róży .
Składniki:
kilogram Owoców dzikiej róży,
litr spirytusu,
garść goździków,
garść liści mięty,
garść rumianeku,
pół kilo miodu,
pół litra wody.
owoce dzikiej róży w pierwszej kolejności należy zamrozić
pozostawiając je na 24 godziny w zamrażarce.
Po ich wyjęciu należy je delikatnie ponakłuwać
po czym zalać spirytusem i odstawić na kilka miesięcy
aby mieszanka nabrała aromatu.
Po tym okresie należy alkohol oddzielić od pozostałych składników
i wymieszać z miodem rozpuszczonym w wodzie.
Mieszankę przelać do butelek.
Domowa nalewka z dzikiej róży sprawdzi się doskonale w długie zimowe wieczory.
Oprócz właściwości odprężających dostarczy także cennych składników,
w tym witaminy C. Wzbogacona miodem oraz goździkami nabierze dodatkowych zalet,
nie tylko w postaci złożonego aromatu.
W niewielkiej ilości można nalewkę potraktować jako element prozdrowotny.
i trwa do zimy,
zatem jest sporo czasu aby wypróbować przepisy na różane przetwory.
Wyjątkowy smak to nie wszystko, co dzika róża ma nam do zaoferowania.
Są wykorzystywane zarówno
w kuchni, kosmetologii, i w wspomaganiu zdrowia.
Charakterystyczna dla nich jest wysoka zawartość witaminy C,
100 razy wyższa niż w jabłkach,
która sięga około 300 mg w stu gramach owocu.
Nektary różane są wykorzystywane do witaminizowania
innych produktów ubogich w kwas askorbinowy.
Oprócz tego owoce dzikiej róży zawierają witaminy z grupy B, A, E i K,
polifenole o działaniu antyoksydacyjnym,
a także związek należący do grupy galaktolipidów
które mają działanie łagodzące stany zapalne.
między innymi obniża stężenie białka ostrej fazy CRP.
Nie tylko owoce są źródłem cennych składników.
Olej wytłaczany z płatków i nasion dzikiej róży
wykorzystywany jest w celach kosmetycznych.
Na skórę oddziałuje łagodząco, rozjaśniająco i nawilżająco.
Doskonale sprawdza się u osób z wrażliwą cerą naczyniową.
Przepis na sok z owoców dzikiej róży.
Składniki:
jeden kilogram owoców dzikiej róży,
jeden litr wody,
sok z cytryny.
Przygotowanie:
owoce wrzucić do wody i ogrzewać nie dopuszczając do wrzenia, do ich zmięknięcia.
Odcedzić.
Owoce powtórnie zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny ,
o połowę mniejszą objętością czyli pół litrem.
Czynności powtórzyć.
Oba wywary wymieszać ze sobą, rozlać do butelek.
Herbata z dzikiej róży.
Zebrane owoce dzikiej róży
,najlepiej w okolicy września,
wystarczy wysuszyć w piekarniku temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Suszymy okło trzech godzin.
Tak wysuszone owoce należy zalać gorącą , nie wrzącą wodą
i odstawić na kilka godzin, aby woda nasiąknęła aromatem.
Herbatę przed podaniem można nieco podgrzać.
Przepis na wino z dzikiej róży.
Składniki:
5 kilogramów owoców dzikiej róży,
2 i pół kilo cukru,
5 litrów wody.
Na początku należy sporządzić syrop cukrowy,
Rozpuścić cały cukier w pięciu litrach przegotowanej wody.
Po przestygnięciu zalewa się nim owoce w dużej butli,
którą korkuje się korkiem z rurką fermentacyjną.
Dzięki rurce fermentacyjnej,
w której znajduje się woda oddzielająca ciecz od środowiska zewnętrznego
do mieszanki nie przedostaną się niepożądane składniki,
natomiast nadmiar gazów powstałych w procesie fermentacji zdoła uwolnić się na zewnątrz.
Po dwóch miesiącach należy przelać z dużego naczynia do mniejszych,
w których będzie leżakować.
Naczynie większe ustawia się wyżej ponad naczyniami,
do których ciecz zostanie przelana.
Wino powinno leżakować minimum 3 miesiące.
Przepis na nalewkę z dzikiej róży .
Składniki:
kilogram Owoców dzikiej róży,
litr spirytusu,
garść goździków,
garść liści mięty,
garść rumianeku,
pół kilo miodu,
pół litra wody.
owoce dzikiej róży w pierwszej kolejności należy zamrozić
pozostawiając je na 24 godziny w zamrażarce.
Po ich wyjęciu należy je delikatnie ponakłuwać
po czym zalać spirytusem i odstawić na kilka miesięcy
aby mieszanka nabrała aromatu.
Po tym okresie należy alkohol oddzielić od pozostałych składników
i wymieszać z miodem rozpuszczonym w wodzie.
Mieszankę przelać do butelek.
Domowa nalewka z dzikiej róży sprawdzi się doskonale w długie zimowe wieczory.
Oprócz właściwości odprężających dostarczy także cennych składników,
w tym witaminy C. Wzbogacona miodem oraz goździkami nabierze dodatkowych zalet,
nie tylko w postaci złożonego aromatu.
W niewielkiej ilości można nalewkę potraktować jako element prozdrowotny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz