środa, 15 maja 2019

Kwiaty akacji, robinia akacjowa cz 2 przepis na syrop i wywar



Robinia akacjowa i jej właściwości zdrowotne.

Robinia akacjowa zawiera olejki eteryczne, flawonoidy,
barwniki antocyjanowe oraz związki cukrowe.
Jest rośliną inwazyjną, która rozrasta się w szybkim tempie.
Surowcem zielarskim w przypadku akacji są tylko jej kwiaty,
 które posiadają cudowny miodowy aromat i pięknie wyglądają.

Rosną w gronach. Wpływają one pozytywnie na układ moczowy działając moczopędnie,
stosowane są także przy stanach zapalnych nerek.

Ponadto kwiaty robinii są pomocne w dolegliwościach układu pokarmowego,
 szczególnie przy nadkwaśności, problemach trawiennych oraz przy wrzodach.
 Akacja działa także odtruwająco, pozwala usunąć z organizmu toksyny.
Ma również właściwości wyciszające i relaksujące.
Można ją stosować wspomagająco przy reumatyzmie i chorobach skóry.
Kwiaty akacji działają także rozkurczowo, przeciwzapalnie, wzmacniająco oraz żółciopędnie.

Syrop z kwiatów robinii.

Do syropu z kwiatow robinii potrzebujemy:

    60 g płatków kwiatów akacji bez zielonych części
kilogram cukru,
  jedną cytrynę,
litr wody

    Wodę, cukier i sok z cytryny podgrzewamy mieszając do momentu kiedy cukier się rozpuści,
 następnie doprowadzamy go do wrzenia, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
    W minimum dwulitrowym słoiku umieszczamy płatki kwiatów akacji,
 zalewamy je przestudzonym syropem cukrowym, przykrywamy słoik gazą
i odstawiamy na dobę w ciepłe, słoneczne miejsce.
    Po tym czasie przecedzamy syrop, wyciskając również kwiaty.
    Syrop zagotowujemy na małym palniku i od razu po zagotowaniu
przelewamy go do wyparzonych szklanych butelek lub słoików, zakręcamy szczelnie.
    Przechowujemy syrop w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Taki syrop jest niezastąpiony w przypadku przeziębień,
wzmacnia organizm, pobudza apetyt.



Wywar z kwiatów akacji.

Do garnka wsypać dwie łyżki świeżych kwiatów akacji i zalać je półlitrem wody.
 Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz do minimum i gotować nie dłużej niż 10 minut.
Garnek zdjąć z gazu, przykryć i zaparzać przez 5 minut. Przecedzić.

Ciepły wywar można dosłodzić miodem , a pijemy go głównie po to,
by wypocić nasz organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz