Robinia akacjowa i jej właściwości zdrowotne.
Robinia akacjowa zawiera olejki eteryczne, flawonoidy,
barwniki antocyjanowe oraz związki cukrowe.
Jest rośliną inwazyjną, która rozrasta się w szybkim tempie.
Surowcem zielarskim w przypadku akacji są tylko jej kwiaty,
które posiadają cudowny miodowy aromat i pięknie wyglądają.
Rosną w gronach. Wpływają one pozytywnie na układ moczowy działając moczopędnie,
stosowane są także przy stanach zapalnych nerek.
Ponadto kwiaty robinii są pomocne w dolegliwościach układu pokarmowego,
szczególnie przy nadkwaśności, problemach trawiennych oraz przy wrzodach.
Akacja działa także odtruwająco, pozwala usunąć z organizmu toksyny.
Ma również właściwości wyciszające i relaksujące.
Można ją stosować wspomagająco przy reumatyzmie i chorobach skóry.
Kwiaty akacji działają także rozkurczowo, przeciwzapalnie, wzmacniająco oraz żółciopędnie.
Syrop z kwiatów robinii.
Do syropu z kwiatow robinii potrzebujemy:
60 g płatków kwiatów akacji bez zielonych części
kilogram cukru,
jedną cytrynę,
litr wody
Wodę, cukier i sok z cytryny podgrzewamy mieszając do momentu kiedy cukier się rozpuści,
następnie doprowadzamy go do wrzenia, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
W minimum dwulitrowym słoiku umieszczamy płatki kwiatów akacji,
zalewamy je przestudzonym syropem cukrowym, przykrywamy słoik gazą
i odstawiamy na dobę w ciepłe, słoneczne miejsce.
Po tym czasie przecedzamy syrop, wyciskając również kwiaty.
Syrop zagotowujemy na małym palniku i od razu po zagotowaniu
przelewamy go do wyparzonych szklanych butelek lub słoików, zakręcamy szczelnie.
Przechowujemy syrop w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Taki syrop jest niezastąpiony w przypadku przeziębień,
wzmacnia organizm, pobudza apetyt.
Wywar z kwiatów akacji.
Do garnka wsypać dwie łyżki świeżych kwiatów akacji i zalać je półlitrem wody.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz do minimum i gotować nie dłużej niż 10 minut.
Garnek zdjąć z gazu, przykryć i zaparzać przez 5 minut. Przecedzić.
Ciepły wywar można dosłodzić miodem , a pijemy go głównie po to,
by wypocić nasz organizm.
Robinia akacjowa zawiera olejki eteryczne, flawonoidy,
barwniki antocyjanowe oraz związki cukrowe.
Jest rośliną inwazyjną, która rozrasta się w szybkim tempie.
Surowcem zielarskim w przypadku akacji są tylko jej kwiaty,
które posiadają cudowny miodowy aromat i pięknie wyglądają.
Rosną w gronach. Wpływają one pozytywnie na układ moczowy działając moczopędnie,
stosowane są także przy stanach zapalnych nerek.
Ponadto kwiaty robinii są pomocne w dolegliwościach układu pokarmowego,
szczególnie przy nadkwaśności, problemach trawiennych oraz przy wrzodach.
Akacja działa także odtruwająco, pozwala usunąć z organizmu toksyny.
Ma również właściwości wyciszające i relaksujące.
Można ją stosować wspomagająco przy reumatyzmie i chorobach skóry.
Kwiaty akacji działają także rozkurczowo, przeciwzapalnie, wzmacniająco oraz żółciopędnie.
Syrop z kwiatów robinii.
Do syropu z kwiatow robinii potrzebujemy:
60 g płatków kwiatów akacji bez zielonych części
kilogram cukru,
jedną cytrynę,
litr wody
Wodę, cukier i sok z cytryny podgrzewamy mieszając do momentu kiedy cukier się rozpuści,
następnie doprowadzamy go do wrzenia, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
W minimum dwulitrowym słoiku umieszczamy płatki kwiatów akacji,
zalewamy je przestudzonym syropem cukrowym, przykrywamy słoik gazą
i odstawiamy na dobę w ciepłe, słoneczne miejsce.
Po tym czasie przecedzamy syrop, wyciskając również kwiaty.
Syrop zagotowujemy na małym palniku i od razu po zagotowaniu
przelewamy go do wyparzonych szklanych butelek lub słoików, zakręcamy szczelnie.
Przechowujemy syrop w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Taki syrop jest niezastąpiony w przypadku przeziębień,
wzmacnia organizm, pobudza apetyt.
Wywar z kwiatów akacji.
Do garnka wsypać dwie łyżki świeżych kwiatów akacji i zalać je półlitrem wody.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz do minimum i gotować nie dłużej niż 10 minut.
Garnek zdjąć z gazu, przykryć i zaparzać przez 5 minut. Przecedzić.
Ciepły wywar można dosłodzić miodem , a pijemy go głównie po to,
by wypocić nasz organizm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz