Świerk pospolity jest jedynym naturalnym gatunkiem świerku występującym na terenie Polski.
Możemy go spotkać głównie na północy, ale występuje w całej Polsce.
Drzewo przeciętnie osiąga wiek około 500 lat, ale występują także okazy o wiele starsze.
Roślina stanowi źródło witamin i składników odżywczych.
Świerk pospolity zawiera między innymi:
witaminę C, prowitaminę A stosowaną jako lek w chorobach wzroku i skóry,
flawonoidy wykazujące działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne,
glikozydy fenolowe,
kwas szikimowy posiadający działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe,
nawilżające i przeciwłupieżowe.
Świerk zawiera również:
kwas jabłkowy, kwas fumarowy, alkohole cukrowe, cukry i fito steryny.
Do surowców leczniczych zaliczyć możemy żywicę,
igły oraz młode gałązki świerku pospolitego.
Drzewo wykazuje działanie mukolityczne pomagające oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny,
dodatkowo pobudza soki trawienne
i działa przeciwzapalnie na błonę śluzową układu pokarmowego.
Świerk pospolity posiada również właściwości moczopędne i przeciwgrzybiczne,
dlatego stosowany jest w przewlekłych stanach zapalnych układu moczowego.
W maju, na końcu świerkowych gałęzi pojawiają się małe przyrosty,
łatwo odróżnialne, dzięki jasnozielonej barwie.
Są tak delikatne, że można jeść je na surowo
i tak aromatyczne, że łatwo uwierzyć w ich uzdrowicielską moc.
Pędy powinno się zbierać późną wiosną,
gdy pędy są jeszcze młode i jędrne.
A teraz świerkowe przepisy:
Ze świerkowych pędów można przygotować nie tylko lecznicze napary i syropy,
ale także sałatki czy dania obiadowe.
Surowe, świeże pędy można dodawać w zależności od fantazji
do sałaty, makaronu, ryżu czy ziemniaków.
Igłami świerku można również zastąpić w przepisach rozmaryn,
uzyskując nowy, ciekawy smak.
Składniki:
4 szklanki świeżych pędów świerkowych,
4 szklanki wrzątku,
jedno opakowanie pektyny,
sok z jednej cytryny,
półtora szklanki cukru.
Przygotowanie:
Pędy zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut na małym ogniu.
Odcedzamy igły, a otrzymany wywar ponownie podgrzewamy.
Dodajemy pektynę, sok z cytryny oraz cukier i gotujemy jeszcze minutę.
Gdy dżem nabierze odpowiedniej konsystencji
przelewamy go do wysterylizowanych słoiczków i zakręcamy na gorąco.
Taki dżem fantastycznie pasuje do tostów czy chleba.
Niestety proces gotowania niszczy cenne pokłady witaminy C
ale temperatura pomaga wyizolować z igieł cenne związki eteryczne,
które mają silne działanie przeciwkaszlowe i zwalczające przeziębienie.
Syrop z pędów świerkowych
Składniki:
500 gram świeżych pędów świerkowych
jeden litr wody
dwie cytryny
pół kilograma cukru
Przygotowanie:
Do garnka z wodą dodajemy pędy oraz pokrojone na ćwiartki cytryny bez skórki.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przed 20 minut.
Studzimy i odstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień igły odcedzamy,
a płyn zlewamy do garnka i dodajemy cukier.
Gotujemy mieszając, aż syrop zgęstnieje.
Następnie przelewamy do wcześniej zdezynfekowanych butelek.
Syrop świerkowy zażywany w formie doustnej,
świetnie sprawdzi przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
ponieważ ułatwia odksztuszanie,
łagodzi podrażnienia gardła i ułatwia oddychanie.
Zaleca się by dzieci spożywały jedną łyżeczkę syropu dwa razy dziennie,
dorośli natomiast jedną łyżeczkę trzy razy dziennie.
Możemy go spotkać głównie na północy, ale występuje w całej Polsce.
Drzewo przeciętnie osiąga wiek około 500 lat, ale występują także okazy o wiele starsze.
Roślina stanowi źródło witamin i składników odżywczych.
Świerk pospolity zawiera między innymi:
witaminę C, prowitaminę A stosowaną jako lek w chorobach wzroku i skóry,
flawonoidy wykazujące działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne,
glikozydy fenolowe,
kwas szikimowy posiadający działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe,
nawilżające i przeciwłupieżowe.
Świerk zawiera również:
kwas jabłkowy, kwas fumarowy, alkohole cukrowe, cukry i fito steryny.
Do surowców leczniczych zaliczyć możemy żywicę,
igły oraz młode gałązki świerku pospolitego.
Drzewo wykazuje działanie mukolityczne pomagające oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny,
dodatkowo pobudza soki trawienne
i działa przeciwzapalnie na błonę śluzową układu pokarmowego.
Świerk pospolity posiada również właściwości moczopędne i przeciwgrzybiczne,
dlatego stosowany jest w przewlekłych stanach zapalnych układu moczowego.
W maju, na końcu świerkowych gałęzi pojawiają się małe przyrosty,
łatwo odróżnialne, dzięki jasnozielonej barwie.
Są tak delikatne, że można jeść je na surowo
i tak aromatyczne, że łatwo uwierzyć w ich uzdrowicielską moc.
Pędy powinno się zbierać późną wiosną,
gdy pędy są jeszcze młode i jędrne.
A teraz świerkowe przepisy:
Ze świerkowych pędów można przygotować nie tylko lecznicze napary i syropy,
ale także sałatki czy dania obiadowe.
Surowe, świeże pędy można dodawać w zależności od fantazji
do sałaty, makaronu, ryżu czy ziemniaków.
Igłami świerku można również zastąpić w przepisach rozmaryn,
uzyskując nowy, ciekawy smak.
Składniki:
4 szklanki świeżych pędów świerkowych,
4 szklanki wrzątku,
jedno opakowanie pektyny,
sok z jednej cytryny,
półtora szklanki cukru.
Przygotowanie:
Pędy zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut na małym ogniu.
Odcedzamy igły, a otrzymany wywar ponownie podgrzewamy.
Dodajemy pektynę, sok z cytryny oraz cukier i gotujemy jeszcze minutę.
Gdy dżem nabierze odpowiedniej konsystencji
przelewamy go do wysterylizowanych słoiczków i zakręcamy na gorąco.
Taki dżem fantastycznie pasuje do tostów czy chleba.
Niestety proces gotowania niszczy cenne pokłady witaminy C
ale temperatura pomaga wyizolować z igieł cenne związki eteryczne,
które mają silne działanie przeciwkaszlowe i zwalczające przeziębienie.
Syrop z pędów świerkowych
Składniki:
500 gram świeżych pędów świerkowych
jeden litr wody
dwie cytryny
pół kilograma cukru
Przygotowanie:
Do garnka z wodą dodajemy pędy oraz pokrojone na ćwiartki cytryny bez skórki.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przed 20 minut.
Studzimy i odstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień igły odcedzamy,
a płyn zlewamy do garnka i dodajemy cukier.
Gotujemy mieszając, aż syrop zgęstnieje.
Następnie przelewamy do wcześniej zdezynfekowanych butelek.
Syrop świerkowy zażywany w formie doustnej,
świetnie sprawdzi przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
ponieważ ułatwia odksztuszanie,
łagodzi podrażnienia gardła i ułatwia oddychanie.
Zaleca się by dzieci spożywały jedną łyżeczkę syropu dwa razy dziennie,
dorośli natomiast jedną łyżeczkę trzy razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz