czwartek, 16 maja 2019

Płatki dzikiej róży - sok, ucierane, nalewka. Przepisy



Choć więcej właściwości leczniczych wykazują owoce dzikej róży,
to do sporządzenia aromatycznej herbatki przydadzą się również jej kwiaty.
Suszymy je w temperaturze pokojowej,
potem przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby zatrzymać różany aromat.
 Świeże płatki mogą służyć również do sporządzania konfitur.

W lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się zarówno owoce dzikiej róży, jak i jej płatki.
 W płatkach zawarte są substancje, które działają kojąco i uspokajająco.
 Sok z płatków dzikiej róży pomaga leczenie stanów zapalnych gardła.
 Z płatków sporządza się także olejki stosowane w kosmetyce.
Mają one działanie rozjaśniające, nawilżające i wygładzające.
 Ze względu na dużą zawartość witaminy C, owoce dzikiej róży przetwarza się w różnoraki sposób
 i podaje do wzmocnienia układu odpornościowego oraz w przypadku przeziębień.
 Dziką różę poleca się również osobom mającym problemy z układem krążenia,
 ponieważ działa na naczynia krwionośne, które uszczelnia i wzmacnia.

Znajdziemy w niej wiele witamin i składników, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie:

witamina B1 i B2, mają wpływ na system nerwowy, sercowy i naczyniowy, przyspieszają gojenie się ran,
witamina K bierze udział w wytwarzaniu czynników odpowiedzialnych za krzepliwość krwi,
 zapobiega zwapnieniu i odkładaniu się płytek miażdżycowych,
witamina E to silny przeciwutleniacz, działa przeciw powstawaniu zakrzepów krwi oraz chroni krwinki czerwone,
 odpowiedzialna jest za donoszenie ciąży i prawidłowy rozwój płodu.
    witamina C. dzika róża zawiera jej o wiele więcej niż cytrusy,
witamina C uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, najbardziej znana jest z tego,
 że wspomaga układ odpornościowy,
stosuje się ją także w przypadku odleżyn czy trudno gojących się ran, jest antyutleniaczem,
    witamina A ma istotny wpływ na wzrok, utrzymuje prawidłowy stan skóry oraz włosów.


Sok z płatków dzikiej róży

Pół kilograma oczyszczonych płatków róż umieścić w słoju
 z jedną pokrojoną w plasterki cytryną i zalać litrem wody.
 Odstawić go na dobę. Płatki po tym czasie należy odcedzić
i dodać pół kilograma cukru oraz trochę soku z cytryny.
 Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przelać do słoików.
Pasteryzacja nie jest obowiązkowa.



Ucierane płatki róż

Wysuszone płatki róż należy ucierać wraz z cukrem w proporcjach, garść płatków, łyżka cukru.
Najlepiej użyć do tego makutry, ale nie w każdym domu jest ona obecna,
 można zatem sięgnąć po drewnianą łyżkę.
Dodać po utarciu sok z cytryny.
 Przechowywać w lodówce.
Jeść 3 razy dziennie po łyżeczce.
 Działa uspokajająco.

Nalewka z płatków dzikiej róży

potrzebujemy:
    250g pachnących płatków róży,
    zero siedem litra czystej wódki,
    półtora szklanki wody,
    półtora szklanki cukru,
    sok z dwóch cytryn.

Płatki róży włożyć do czystego dużego słoika i zalać czystą wódką.
 Płatki muszą być przykryte.
 Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
 Nalewka nabierze pięknego złotego koloru.
Po dwóch miesiącach przefiltrować wódkę z płatkami przez sitko
 nie wyciskać płatków tylko lekko je przydusić na sitku.
Do przefiltrowanej wódki  dolać czysty sok z dwóch cytryn.
Następnie zagotować wodę i dodać cukier,
podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, zdjąć szumy.
Zostawić do całkowitego ostudzenia i potem dodać do nalewki.
Wlać do czystych butelek, zakręcić i zapomnieć o niej na cztery miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz