Choć więcej właściwości leczniczych wykazują owoce dzikej róży,
to do sporządzenia aromatycznej herbatki przydadzą się również jej kwiaty.
Suszymy je w temperaturze pokojowej,
potem przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby zatrzymać różany aromat.
Świeże płatki mogą służyć również do sporządzania konfitur.
W lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się zarówno owoce dzikiej róży, jak i jej płatki.
W płatkach zawarte są substancje, które działają kojąco i uspokajająco.
Sok z płatków dzikiej róży pomaga leczenie stanów zapalnych gardła.
Z płatków sporządza się także olejki stosowane w kosmetyce.
Mają one działanie rozjaśniające, nawilżające i wygładzające.
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, owoce dzikiej róży przetwarza się w różnoraki sposób
i podaje do wzmocnienia układu odpornościowego oraz w przypadku przeziębień.
Dziką różę poleca się również osobom mającym problemy z układem krążenia,
ponieważ działa na naczynia krwionośne, które uszczelnia i wzmacnia.
Znajdziemy w niej wiele witamin i składników, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie:
witamina B1 i B2, mają wpływ na system nerwowy, sercowy i naczyniowy, przyspieszają gojenie się ran,
witamina K bierze udział w wytwarzaniu czynników odpowiedzialnych za krzepliwość krwi,
zapobiega zwapnieniu i odkładaniu się płytek miażdżycowych,
witamina E to silny przeciwutleniacz, działa przeciw powstawaniu zakrzepów krwi oraz chroni krwinki czerwone,
odpowiedzialna jest za donoszenie ciąży i prawidłowy rozwój płodu.
witamina C. dzika róża zawiera jej o wiele więcej niż cytrusy,
witamina C uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, najbardziej znana jest z tego,
że wspomaga układ odpornościowy,
stosuje się ją także w przypadku odleżyn czy trudno gojących się ran, jest antyutleniaczem,
witamina A ma istotny wpływ na wzrok, utrzymuje prawidłowy stan skóry oraz włosów.
Sok z płatków dzikiej róży
Pół kilograma oczyszczonych płatków róż umieścić w słoju
z jedną pokrojoną w plasterki cytryną i zalać litrem wody.
Odstawić go na dobę. Płatki po tym czasie należy odcedzić
i dodać pół kilograma cukru oraz trochę soku z cytryny.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przelać do słoików.
Pasteryzacja nie jest obowiązkowa.
Ucierane płatki róż
Wysuszone płatki róż należy ucierać wraz z cukrem w proporcjach, garść płatków, łyżka cukru.
Najlepiej użyć do tego makutry, ale nie w każdym domu jest ona obecna,
można zatem sięgnąć po drewnianą łyżkę.
Dodać po utarciu sok z cytryny.
Przechowywać w lodówce.
Jeść 3 razy dziennie po łyżeczce.
Działa uspokajająco.
Nalewka z płatków dzikiej róży
potrzebujemy:
250g pachnących płatków róży,
zero siedem litra czystej wódki,
półtora szklanki wody,
półtora szklanki cukru,
sok z dwóch cytryn.
Płatki róży włożyć do czystego dużego słoika i zalać czystą wódką.
Płatki muszą być przykryte.
Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka nabierze pięknego złotego koloru.
Po dwóch miesiącach przefiltrować wódkę z płatkami przez sitko
nie wyciskać płatków tylko lekko je przydusić na sitku.
Do przefiltrowanej wódki dolać czysty sok z dwóch cytryn.
Następnie zagotować wodę i dodać cukier,
podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, zdjąć szumy.
Zostawić do całkowitego ostudzenia i potem dodać do nalewki.
Wlać do czystych butelek, zakręcić i zapomnieć o niej na cztery miesiące.
to do sporządzenia aromatycznej herbatki przydadzą się również jej kwiaty.
Suszymy je w temperaturze pokojowej,
potem przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby zatrzymać różany aromat.
Świeże płatki mogą służyć również do sporządzania konfitur.
W lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się zarówno owoce dzikiej róży, jak i jej płatki.
W płatkach zawarte są substancje, które działają kojąco i uspokajająco.
Sok z płatków dzikiej róży pomaga leczenie stanów zapalnych gardła.
Z płatków sporządza się także olejki stosowane w kosmetyce.
Mają one działanie rozjaśniające, nawilżające i wygładzające.
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, owoce dzikiej róży przetwarza się w różnoraki sposób
i podaje do wzmocnienia układu odpornościowego oraz w przypadku przeziębień.
Dziką różę poleca się również osobom mającym problemy z układem krążenia,
ponieważ działa na naczynia krwionośne, które uszczelnia i wzmacnia.
Znajdziemy w niej wiele witamin i składników, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie:
witamina B1 i B2, mają wpływ na system nerwowy, sercowy i naczyniowy, przyspieszają gojenie się ran,
witamina K bierze udział w wytwarzaniu czynników odpowiedzialnych za krzepliwość krwi,
zapobiega zwapnieniu i odkładaniu się płytek miażdżycowych,
witamina E to silny przeciwutleniacz, działa przeciw powstawaniu zakrzepów krwi oraz chroni krwinki czerwone,
odpowiedzialna jest za donoszenie ciąży i prawidłowy rozwój płodu.
witamina C. dzika róża zawiera jej o wiele więcej niż cytrusy,
witamina C uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, najbardziej znana jest z tego,
że wspomaga układ odpornościowy,
stosuje się ją także w przypadku odleżyn czy trudno gojących się ran, jest antyutleniaczem,
witamina A ma istotny wpływ na wzrok, utrzymuje prawidłowy stan skóry oraz włosów.
Sok z płatków dzikiej róży
Pół kilograma oczyszczonych płatków róż umieścić w słoju
z jedną pokrojoną w plasterki cytryną i zalać litrem wody.
Odstawić go na dobę. Płatki po tym czasie należy odcedzić
i dodać pół kilograma cukru oraz trochę soku z cytryny.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przelać do słoików.
Pasteryzacja nie jest obowiązkowa.
Ucierane płatki róż
Wysuszone płatki róż należy ucierać wraz z cukrem w proporcjach, garść płatków, łyżka cukru.
Najlepiej użyć do tego makutry, ale nie w każdym domu jest ona obecna,
można zatem sięgnąć po drewnianą łyżkę.
Dodać po utarciu sok z cytryny.
Przechowywać w lodówce.
Jeść 3 razy dziennie po łyżeczce.
Działa uspokajająco.
Nalewka z płatków dzikiej róży
potrzebujemy:
250g pachnących płatków róży,
zero siedem litra czystej wódki,
półtora szklanki wody,
półtora szklanki cukru,
sok z dwóch cytryn.
Płatki róży włożyć do czystego dużego słoika i zalać czystą wódką.
Płatki muszą być przykryte.
Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka nabierze pięknego złotego koloru.
Po dwóch miesiącach przefiltrować wódkę z płatkami przez sitko
nie wyciskać płatków tylko lekko je przydusić na sitku.
Do przefiltrowanej wódki dolać czysty sok z dwóch cytryn.
Następnie zagotować wodę i dodać cukier,
podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, zdjąć szumy.
Zostawić do całkowitego ostudzenia i potem dodać do nalewki.
Wlać do czystych butelek, zakręcić i zapomnieć o niej na cztery miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz