środa, 25 kwietnia 2018

01.Brzoza cz.1 - Nalewka z pąków lub liści brzozy



Brzoza charakteryzuje się białą korą. 
W kulturze słowian obdarzona była wielkim szacunkiem jako drzewo wyjątkowo przyjazne ludziom.
Od dawien dawna wykorzystywano w medycynie chałupniczej
lecznicze właściwości liści, oraz kory, soku, huby i pączków, 
. Drzewo to jonizuje powietrze ujemnie,
co w efekcie daje dobre samopoczucie oraz lecznicze działanie na organizm ludzki. 
Od niepamiętnych czasów z największym szacunkiem 
wykorzystuje się ją także w kosmetyce i medycynie.
.
Przepis


Umieścić w słoju do połowy jego wysokości rozdrobnione pączki brzozy,

dopełnić słój wódką czterdziestoprocentową, 

i zamknąć,

odstawić co najmniej na 1 miesiąc, w ciemne miejsce.

często wstrząsać.

Po upływie wymaganego czasu , odcedzić , wycisnąć maksymalnie zielę i przefiltrować.

Przelać do ciemnej butelki .

Stosować od pietnastu do dwudziestu pięciu kroplel nalewki rozcieńczonej wodą. 

2 – 3 razy dziennie przy ...

przeziębieniach, 

dolegliwościach trawiennych,

przemęczeniu, 

bezsenności.

bólach stawów,

bólu głowy,

Można stosować zewnętrznie do wcierania ....

w obolałe mięśnie i stawy, 

bolące ucho,

bolący ząb, 

zmęczone stopy, 

żylaki,

egzemy, 

na nerwobóle, 

odleżyny, 

jako środek gojący poranioną skórę.

W taki sam sposób przyrządza się nalewkę ze świeżych liści.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz