Brzoza charakteryzuje się białą korą.
W kulturze słowian obdarzona była wielkim szacunkiem jako drzewo wyjątkowo przyjazne ludziom.
Od dawien dawna wykorzystywano w medycynie chałupniczej
lecznicze właściwości liści, oraz kory, soku, huby i pączków,
. Drzewo to jonizuje powietrze ujemnie,
co w efekcie daje dobre samopoczucie oraz lecznicze działanie na organizm ludzki.
Od niepamiętnych czasów z największym szacunkiem
wykorzystuje się ją także w kosmetyce i medycynie.
.
Przepis
Umieścić w słoju do połowy jego wysokości rozdrobnione pączki brzozy,
dopełnić słój wódką czterdziestoprocentową,
i zamknąć,
odstawić co najmniej na 1 miesiąc, w ciemne miejsce.
często wstrząsać.
Po upływie wymaganego czasu , odcedzić , wycisnąć maksymalnie zielę i przefiltrować.
Przelać do ciemnej butelki .
Stosować od pietnastu do dwudziestu pięciu kroplel nalewki rozcieńczonej wodą.
2 – 3 razy dziennie przy ...
przeziębieniach,
dolegliwościach trawiennych,
przemęczeniu,
bezsenności.
bólach stawów,
bólu głowy,
Można stosować zewnętrznie do wcierania ....
w obolałe mięśnie i stawy,
bolące ucho,
bolący ząb,
zmęczone stopy,
żylaki,
egzemy,
na nerwobóle,
odleżyny,
jako środek gojący poranioną skórę.
W taki sam sposób przyrządza się nalewkę ze świeżych liści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz