Ostropest plamisty to ostatnio niezwykle popularne zioło.
Jego naturalne stanowiska znajdziemy w krajach o śródziemnomorskim klimacie
oraz w niektórych rejonach Azji takich jak Pakistan czy Indie.
W Polsce to uprawna i dziko rosnąca roślina,
należąca do rodziny astrowatych.
Można ją pomylić z popularnym ostem.
Ma ostro zakończone, kłujące liście i fioletowe kwiaty.
Odróżnia się od ostu wysokością, bo może sięgać około dwóch metrów.
Owoce zaczynają dojrzewać od sierpnia do września.
Swoje dobroczynne właściwości roślina zawdzięcza
obecności kompleksu flawonolignanów określanych jako sylimaryna.
Ostopest plamisty zawiera w sobie
olejki eteryczne, związki goryczowe, oleje, sterole,
witaminę E, cukry oraz aminy.
Sposób użycia może być stosowany na wiele różnych sposobów.
Ostropest jest zalecany w leczeniu następujących chorób:
wirusowe zapalenie wątroby,
stłuszczenie wątroby,
uszkodzenia wątroby wywołane alkoholem, toksycznymi substancjami i lekami,
kamica żółciowa,
nieżyt dróg żółciowych,
wysoki poziom cholesterolu,
stany zapalne skóry.
Poza tym jest to lek stosowany
w dolegliwościach żołądkowych takich jak wzdęcia czy zgaga,
na migreny, na endometriozę.
Osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną powinny go zażywać przed podróżą.
Jak używać ostropestu?
Najcenniejsze są owoce ostropestu
i w celach leczniczych lub oczyszczających najlepiej
jest spożywać świeżo przez nas zmielone.
dwie łyżeczki zmielonych owoców ostropestu dziennie,
popite letnią wodą.
Ale owoce ostropestu mogą też być cennym składnikiem żywności.
Jako dodatek do pieczywa zapewniają ochronę wątroby.
Wysoka zawartość oleju,
oraz włókno pokarmowe oddziała nie tylko odżywczo,
ale również dietetycznie.
Zmielonymi owocami ostropestu można więc posypywać pieczywo,
dodawać je do kaszy, sałat lub innych potraw.
Ostropest w ziarnach, który możecie sami zmielić w domu
choćby w młynku do kawy.
Polecam Wam również spożywczy olej z ostropestu
jako dodatek do sałatek, kanapek, past.
Jego naturalne stanowiska znajdziemy w krajach o śródziemnomorskim klimacie
oraz w niektórych rejonach Azji takich jak Pakistan czy Indie.
W Polsce to uprawna i dziko rosnąca roślina,
należąca do rodziny astrowatych.
Można ją pomylić z popularnym ostem.
Ma ostro zakończone, kłujące liście i fioletowe kwiaty.
Odróżnia się od ostu wysokością, bo może sięgać około dwóch metrów.
Owoce zaczynają dojrzewać od sierpnia do września.
Swoje dobroczynne właściwości roślina zawdzięcza
obecności kompleksu flawonolignanów określanych jako sylimaryna.
Ostopest plamisty zawiera w sobie
olejki eteryczne, związki goryczowe, oleje, sterole,
witaminę E, cukry oraz aminy.
Sposób użycia może być stosowany na wiele różnych sposobów.
Ostropest jest zalecany w leczeniu następujących chorób:
wirusowe zapalenie wątroby,
stłuszczenie wątroby,
uszkodzenia wątroby wywołane alkoholem, toksycznymi substancjami i lekami,
kamica żółciowa,
nieżyt dróg żółciowych,
wysoki poziom cholesterolu,
stany zapalne skóry.
Poza tym jest to lek stosowany
w dolegliwościach żołądkowych takich jak wzdęcia czy zgaga,
na migreny, na endometriozę.
Osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną powinny go zażywać przed podróżą.
Jak używać ostropestu?
Najcenniejsze są owoce ostropestu
i w celach leczniczych lub oczyszczających najlepiej
jest spożywać świeżo przez nas zmielone.
dwie łyżeczki zmielonych owoców ostropestu dziennie,
popite letnią wodą.
Ale owoce ostropestu mogą też być cennym składnikiem żywności.
Jako dodatek do pieczywa zapewniają ochronę wątroby.
Wysoka zawartość oleju,
oraz włókno pokarmowe oddziała nie tylko odżywczo,
ale również dietetycznie.
Zmielonymi owocami ostropestu można więc posypywać pieczywo,
dodawać je do kaszy, sałat lub innych potraw.
Ostropest w ziarnach, który możecie sami zmielić w domu
choćby w młynku do kawy.
Polecam Wam również spożywczy olej z ostropestu
jako dodatek do sałatek, kanapek, past.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz