Kwiaty robinii akacjowej są smaczne, nawet na surowo, prosto z gałązki.
Robinia to roślina motylkowa może być spokrewnione z grochem, fasolą i bobem,
to dlatego jej kwiaty smakują jak zielony groszek.
Niestety inne części robinii akacjowej są toksyczne.
Tymczasem kwiaty akacji można jeść bez cienia wątpliwości, są smaczne i zupełnie bezpieczne.
Warto jeść je na surowo, prosto z gałązki.
Ale wiele osób smaży je w cieście naleśnikowym, podobnie jak kwiaty bzu czarnego.
Taka pospolita i wydawałoby się niepozorna roślina jak robinia akacjowa,
znana powszechnie pod nazwą akacja ma spore walory zdrowotne.
To surowce typowo flawonoidowe.
Kwiaty nadają się do smażenia w cieście naleśnikowym i racuchowym.
Toniki kwiatowe z robinii, czyli maceraty z kwiatów na wodzie mineralnej,
ewentualnie z dodatkiem alkoholu i gliceryny, kwasu mlekowego,
białego wina albo kwasu octowego, ponadto witaminy C lub soku cytrynowego,
są przydatne do pielęgnowania cery suchej, wrażliwej,
z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi,
z trądzikiem różowatym, skóry uszkodzonej lekami,
skłonnej do wyprysków i plamic naczyniowych.
Z kwiatów świeżych można sporządzać syrop i napar,
analogicznie jak z kwiatów bzu czarnego i mniszka.
Kwiaty suche stosowane są do przyrządzania naparu.
Najlepiej je suszyć na strychach, w szopach dość szybko, by nie zczerniały.
Zrywając kwiaty akacji trzeba pamiętać o tym,
by robić to w miejscu oddalonym od dróg w słoneczny dzień.
Można je dodawać jako składnik aromatyzujący do rozmaitych herbat czy innych napojów.
Albo zaparzać same dla wzmocnienia, uspokojenia i poprawy pracy narządów wewnętrznych.
Kwiaty akacji mają działanie moczopędne,
rozkurczowe na mięśnie gładkie układu moczowego i pokarmowego,
uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwagregacyjne,
rozszerzające naczynia, poprawiające krążenie krwi.
Wzmagające wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii,
chlorku sodu i kwasu moczowego.
Surowiec w postaci mocnych naparów i nalewki może obniżać ciśnienie krwi
i działać uspokajająco na układ nerwowy wegetatywny i ośrodkowy.
Wskazania do spożywania kwiatów:
skąpomocz, stany zapalne układu moczowego, kamica moczowa, dna moczanowa,
reumatyzm, choroby skóry na tle wadliwej przemiany materii i zatruć ksenobiotykami,
choroba wieńcowa, kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych,
osłabienie kobiet po porodzie, nadciśnienie.
W dawnej medycynie również w leczeniu stanów skurczowych
i nieżytów przewodu pokarmowego i chorób gorączkowych.
Konfitura z kwiatów akacji
200g płatków bez zielonych części kwiatów,
500g cukru,
sok z jednej cytryny.
Płatki ucierać w makutrze.
Ucierając dodawać stopniowo cukier i sok.
Po dodaniu wszystkich skladników ucieramy tak długo,
aż powstanie nam gęsta jednolita masa.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakrecamy.
Przechowujemy w lodówce lub w zimnej piwnicy.
Można ją stosować jako nadzienie do rogalików lub pączków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz