wtorek, 14 maja 2019

Kwiaty akacji, robinia akacjowa cz.1- przepis na konfiturę




Kwiaty  robinii akacjowej są smaczne, nawet na surowo, prosto z gałązki.
 Robinia to roślina motylkowa może być spokrewnione z grochem, fasolą i bobem,
 to dlatego jej kwiaty smakują jak zielony groszek.
Niestety inne części robinii akacjowej są toksyczne.
Tymczasem kwiaty akacji można jeść bez cienia wątpliwości, są smaczne i zupełnie bezpieczne.
Warto jeść je na surowo, prosto z gałązki.
Ale wiele osób smaży je w cieście naleśnikowym, podobnie jak kwiaty bzu czarnego.

Taka pospolita i wydawałoby się niepozorna roślina jak robinia akacjowa,
znana powszechnie pod nazwą akacja ma spore walory zdrowotne.
To surowce typowo flawonoidowe.
 Kwiaty nadają się do smażenia w cieście naleśnikowym i racuchowym.

Toniki kwiatowe z robinii, czyli maceraty z kwiatów na wodzie mineralnej,
 ewentualnie z dodatkiem alkoholu i gliceryny, kwasu mlekowego,
 białego wina albo kwasu octowego, ponadto witaminy C lub soku cytrynowego,
 są przydatne do pielęgnowania cery suchej, wrażliwej,
z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi,
z trądzikiem różowatym, skóry uszkodzonej lekami,
skłonnej do wyprysków i plamic naczyniowych.

Z kwiatów świeżych można sporządzać syrop i napar,
 analogicznie jak z kwiatów bzu czarnego i mniszka.
 Kwiaty suche stosowane są do przyrządzania naparu.
Najlepiej je suszyć na strychach, w szopach dość szybko, by nie zczerniały.
 Zrywając kwiaty akacji trzeba pamiętać o tym,
by robić to w miejscu oddalonym od dróg w słoneczny dzień.
Można je dodawać jako składnik aromatyzujący do rozmaitych herbat czy innych napojów.
 Albo zaparzać same dla wzmocnienia, uspokojenia i poprawy pracy narządów wewnętrznych.

Kwiaty akacji mają działanie moczopędne,
 rozkurczowe na mięśnie gładkie układu moczowego i pokarmowego,
 uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwagregacyjne,
 rozszerzające naczynia, poprawiające krążenie krwi.
 Wzmagające wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii,
 chlorku sodu i kwasu moczowego.
 Surowiec w postaci mocnych naparów i nalewki może obniżać ciśnienie krwi
i działać uspokajająco na układ nerwowy wegetatywny i ośrodkowy.

Wskazania do spożywania kwiatów:
 skąpomocz, stany zapalne układu moczowego, kamica moczowa, dna moczanowa,
 reumatyzm, choroby skóry na tle wadliwej przemiany materii i zatruć ksenobiotykami,
 choroba wieńcowa, kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych,
 osłabienie kobiet po porodzie, nadciśnienie.
W dawnej medycynie również w leczeniu stanów skurczowych
 i nieżytów przewodu pokarmowego i chorób gorączkowych.

Konfitura z kwiatów akacji
200g płatków bez zielonych części kwiatów,
500g cukru,
sok z jednej cytryny.

Płatki ucierać w makutrze.
Ucierając dodawać stopniowo cukier i sok.
Po dodaniu wszystkich skladników ucieramy tak długo,
aż powstanie nam gęsta jednolita masa.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakrecamy.
Przechowujemy w lodówce lub w zimnej piwnicy.

Można ją stosować jako nadzienie do rogalików lub pączków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz