niedziela, 12 maja 2019

Kwiaty kasztanowca- herbata i nalewki . przepisy



Kwiaty kasztanowca zawierają leukocyjanidynę,
 garbniki, kumaryny, saponiny, gwaninę i szereg innych zdrowotnych substancji.
 Możesz samodzielnie przygotować herbatę lub nalewkę z kwiatów kasztanowca ale pamiętaj,
 by zbierać produkty o właściwej porze roku i wybierać drzewa,
 które są stosunkowo daleko od ruchliwych ulic.
 Gotowe suszone kwiaty kasztanowca możesz kupić w sklepie zielarskim,
lecz nic nie zastąpi satysfakcji z własnego materiału zdrowotnego.

Nalewka ze świeżych kwiatów kasztanowca łagodzi bóle reumatyczne,
 bóle mięśni, mrowienie w nogach oraz dolegliwości żołądkowe.
Można ją stosować wewnetrznie i zewnętrznie.

Do przygotowania leku potrzebujemy:
20 łyżek kwiatu kasztanowca,
pół litra spirytusu,
pół litra przegotowanej ostudzonej wody.

Kwiaty rozdrobnij i zalej spirytusem i dwustoma pięćdziesięcioma mililitrami wody.
Słoik zakręć i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce,
mieszając od czasu do czasu.
Po upływie czasu odciśnij kwiaty, przecedź przez gazę dodaj kolejne 250 ml wody i odstaw na kolejne 7 dni.
Po tygodniu przelej do ciemnych butelek.

Stosuj 3 razy dziennie rozcieńczając 5 kropel w niewielkiej ilości wody.




Herbata z kwiatów kasztanowca zapobiega obfitym miesiączkom,
 łagodzi bóle reumatyczne, leczy kaszel i biegunkę, ma działanie przeciwrozkurczowe,
przeciwbakteryjne, ściągające, a także relaksujące.

Herbatkę przygotowujemy w następujący sposób.
Garść zasuszonych kwiatów zalej litrem wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na kwadrans, następnie przecedź.

Herbatę z kwiatów kasztanowca można spożywać,
ale przecedzony napar dodany do kąpieli będzie miał dodatkowo działanie relaksujące.
Natomiast okłady robione z herbaty mają działanie przeciwbakteryjne i ściągające.




Nalewka z suszonych kwiatów kasztanowca uszczelnia naczynia krwionośne, usprawnia krążenie i usuwa obrzęki.

Do przygotowania tejże nalewki potrzebujemy:
garść suszonych kwiatów kasztanowca,
 kilka niedojrzałych kasztanów,
 pół litra spirytusu,
pół litra wody.

Na początku należy rozgnieść suszone kwiaty, posiekać kasztany.
wrzucić do słoika i zalać alkoholem rozcieńczonym dwustu pięćdziesięcioma mililitrami wody.
Odstawić na dwa tygodnie potrząsając od czasu do czasu by wymieszać dokładnie składniki.
Po dwóch tygodniach odfiltrować przez gazę lub filtr do kawy
 i dodać pozostałe 250 mililitrów wody odstawiając nalewkę na następne 7 dni.
po upływie czasu przelać do ciemnych butelek.

Pij dwa razy dziennie 10-20 kropli.
Nalewką możesz także smarować łydki, by uzyskać działanie miejscowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz