Zielone orzechy włoskie to źródło witamin PP, C, E, B1, B2.
Zawierają też garbniki i łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe a także jod i kwercetynę.
Niewiele osób wie że sok z orzechów
jest doskonałym panaceum na wszelkich niechcianych gości w naszym układzie pokarmowym.
Łagodzą dolegliwości układu pokarmowego a także stabilizują pracę tarczycy
Czerwiec to jest czas gdy orzech dopiero formuje się w łupince.
Pod nią powstanie twarda skorupka,
a jesienią zielona łupinka otworzy się i wypuści dojrzały orzech.
My chcemy te zielone , niedojrzałe z lekkim zawiązkiem w środku.
Zbieramy je od początku czerwca do połowy lipca.
Orzechy zbieramy i poddajemy obróbce wyłącznie
w rękawiczkach lateksowych gdyż sok barwi tak bardzo ,
że bez rękawic skóra zostanie brązowa przez długie dni.
A oto przepisy:
Wzmacniający syrop.
Z zielonych orzechów włoskich można przygotować syrop,
który zwiększa odporność, zapobiega anemii, odtruwa organizm,
łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
oraz wzmacnia organizm zniszczony przewlekłymi chorobami.
Wystarczy tylko 1 łyżeczka syropu dziennie przyjmowana na czczo.
Składniki:
40 małych zielonych orzechów włoskich;
1 litr prawdziwego miodu.
Orzechy dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
Wkładamy do dużego słoja i zalewamy miodem.
Ustawiamy w słonecznym miejscu na 6 tygodni,
od czasu do czasu pamiętając o wstrząsaniu zawartością.
Po upływie tego czasu przecedzamy przez gazę i przelewamy do małych butelek.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zielone orzechy włoskie w syropie cukrowym
Składniki:
jeden kilogram zielonych orzechów włoskich,
pół kilograma cukru białego,
jeden kilogram cukru brązowego,
jedna laska wanilii,
kilkucentymetrowy kawałek kory cynamonu.
Orzechy zrywamy z drzewa, myjemy i każdy z nich przekłuwamy widelcem.
Tak przygotowane zalewamy zimną wodą.
By pozbyć się goryczki z orzechów wodę musimy zmieniać 2 razy dziennie.
Zlewamy i zalewamy świeżą zimną wodą.
I tak przez pięć do siedmiu dni.
W tym czasie woda będzie co raz bardziej jasna
i wraz z barwnikiem orzecha ucieknie z niego goryczka.
Płukanie kończymy gdy woda prawie całkowicie przestanie barwić.
Wypłukane orzechy zalewamy wodą tak by były tylko lekko przykryte.
dodajemy pół kilograma zwykłego cukru
i zagotowujemy aż zrobią się miękkie i ciemne.
Tę wodę zlewamy, pozbywając się reszty goryczy.
W międzyczasie trzeba przygotować właściwy syrop cukrowy.
dwie szklanki wody, kilogram cukru brązowego, kawałek kory cynamonu
i laska wanilii zagotowujemy.
Gdy syrop zaczyna wrzeć wrzucamy do niego obgotowane wstępnie orzechy.
Gotujemy aż zrobią się bardzo ciemne i pomarszczone.
przekładamy do słoiczków, dolewamy pozostały syrop i szczelnie zakręcamy.
Wzmacniająca maska do ciemnych włosów.
Zielone skórki orzechów włoskich doskonale wzmacniają ciemne włosy
pamiętajmy, że naturalny barwnik zawarty w liściach
i zielonych łupinach koloruje włosy i skórę.
Garść rozdrobnionych zielonych skórek orzecha włoskiego
zalewamy ciepłą wodą i dodajemy oliwę z oliwek tak by powstała gęsta papka.
Maskę nakładamy na włosy, przykrywamy czepkiem lub folią i ręcznikiem.
Pozostawiamy na około pół godziny , a następnie myjemy głowę delikatnym szamponem.
Przeciwpasożytnicza i przeczyszczająca oliwa
Sto gram posiekanych orzechów zielonych włożyć do słoika,
pół litrem dobrej jakości oliwy z oliwek,
szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce.
Po tym czasie oliwę należy przefiltrować i spożywać w razie potrzeby jedną łyżkę na dzień.
Zawierają też garbniki i łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe a także jod i kwercetynę.
Niewiele osób wie że sok z orzechów
jest doskonałym panaceum na wszelkich niechcianych gości w naszym układzie pokarmowym.
Łagodzą dolegliwości układu pokarmowego a także stabilizują pracę tarczycy
Czerwiec to jest czas gdy orzech dopiero formuje się w łupince.
Pod nią powstanie twarda skorupka,
a jesienią zielona łupinka otworzy się i wypuści dojrzały orzech.
My chcemy te zielone , niedojrzałe z lekkim zawiązkiem w środku.
Zbieramy je od początku czerwca do połowy lipca.
Orzechy zbieramy i poddajemy obróbce wyłącznie
w rękawiczkach lateksowych gdyż sok barwi tak bardzo ,
że bez rękawic skóra zostanie brązowa przez długie dni.
A oto przepisy:
Wzmacniający syrop.
Z zielonych orzechów włoskich można przygotować syrop,
który zwiększa odporność, zapobiega anemii, odtruwa organizm,
łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
oraz wzmacnia organizm zniszczony przewlekłymi chorobami.
Wystarczy tylko 1 łyżeczka syropu dziennie przyjmowana na czczo.
Składniki:
40 małych zielonych orzechów włoskich;
1 litr prawdziwego miodu.
Orzechy dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
Wkładamy do dużego słoja i zalewamy miodem.
Ustawiamy w słonecznym miejscu na 6 tygodni,
od czasu do czasu pamiętając o wstrząsaniu zawartością.
Po upływie tego czasu przecedzamy przez gazę i przelewamy do małych butelek.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zielone orzechy włoskie w syropie cukrowym
Składniki:
jeden kilogram zielonych orzechów włoskich,
pół kilograma cukru białego,
jeden kilogram cukru brązowego,
jedna laska wanilii,
kilkucentymetrowy kawałek kory cynamonu.
Orzechy zrywamy z drzewa, myjemy i każdy z nich przekłuwamy widelcem.
Tak przygotowane zalewamy zimną wodą.
By pozbyć się goryczki z orzechów wodę musimy zmieniać 2 razy dziennie.
Zlewamy i zalewamy świeżą zimną wodą.
I tak przez pięć do siedmiu dni.
W tym czasie woda będzie co raz bardziej jasna
i wraz z barwnikiem orzecha ucieknie z niego goryczka.
Płukanie kończymy gdy woda prawie całkowicie przestanie barwić.
Wypłukane orzechy zalewamy wodą tak by były tylko lekko przykryte.
dodajemy pół kilograma zwykłego cukru
i zagotowujemy aż zrobią się miękkie i ciemne.
Tę wodę zlewamy, pozbywając się reszty goryczy.
W międzyczasie trzeba przygotować właściwy syrop cukrowy.
dwie szklanki wody, kilogram cukru brązowego, kawałek kory cynamonu
i laska wanilii zagotowujemy.
Gdy syrop zaczyna wrzeć wrzucamy do niego obgotowane wstępnie orzechy.
Gotujemy aż zrobią się bardzo ciemne i pomarszczone.
przekładamy do słoiczków, dolewamy pozostały syrop i szczelnie zakręcamy.
Wzmacniająca maska do ciemnych włosów.
Zielone skórki orzechów włoskich doskonale wzmacniają ciemne włosy
pamiętajmy, że naturalny barwnik zawarty w liściach
i zielonych łupinach koloruje włosy i skórę.
Garść rozdrobnionych zielonych skórek orzecha włoskiego
zalewamy ciepłą wodą i dodajemy oliwę z oliwek tak by powstała gęsta papka.
Maskę nakładamy na włosy, przykrywamy czepkiem lub folią i ręcznikiem.
Pozostawiamy na około pół godziny , a następnie myjemy głowę delikatnym szamponem.
Przeciwpasożytnicza i przeczyszczająca oliwa
Sto gram posiekanych orzechów zielonych włożyć do słoika,
pół litrem dobrej jakości oliwy z oliwek,
szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce.
Po tym czasie oliwę należy przefiltrować i spożywać w razie potrzeby jedną łyżkę na dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz