Związki zawarte w korzeniu i liściach rośliny wspomagają pracę wątroby,
wykazują właściwości przeciwcukrzycowe, moczopędne, a nawet przeciwnowotworowe.
Ze wszystkich elementów rośliny mniszka lekarskiego,
korzeń zasługuje na największą uwagę.
Zbiorów dokonuje się jesienią, a następnie korzenie poddaje się suszeniu.
Uzyskany w ten sposób surowiec może zostać wykorzystany w celach leczniczych.
Zawarte w korzeniu garbniki, inulina, magnez, potas, flawonoidy czy krzem
działają korzystnie na procesy trawienne,
a w tym prawidłowe funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
Pospolita roślina rosnąca dziko w naszych ogrodach lub na łąkach ,
często traktowana jak zwykły chwast
posiada szereg zdrowotnych właściwości.
Wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego
reguluje funkcjonowanie wątroby zwiększając ilość wydzielanej żółci.
Z tego też powodu napary z korzenia zalecane są osobom z problemami trawiennymi.
Dodatkowo związki zawarte w roślinie ułatwiają przepływ żółci z pęcherzyka
do obszaru dwunastnicy przeciwdziałając zastojom.
Wskazaniem do stosowania mniszka lekarskiego mogą być
schorzenia dróg żółciowych oraz kamica żółciowa.
Roślina jest też pomocna w walce z problemami trawiennymi,
na przykład po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby.
Stosowanie odwaru z korzenia we wczesnym stadium cukrzycy
obniża poziom glukozy we krwi,
dlatego wskazuje się też na jego działanie przeciwcukrzycowe.
Inulina zawarta w korzeniu mniszka,
pozytywnie wpływa na stabilizację węglowodanową
poprzez spowolnienie wchłaniania cukrów prostych z układu pokarmowego.
Przygotowana w domu herbata działa oczyszczająco
i wspomaga gospodarkę wodną organizmu.
Mniszek jest zalecany podczas kilkudniowego detoksu,
a dawniej ze względu na właściwości oczyszczające nazywano go balsamem wątroby.
Eksperci do spraw żywienia uważają picie naparów
z korzenia mniszka lekarskiego za dość bezpieczne.
W niektórych przypadkach, powodować on może niestrawność i biegunkę.
Nie mniej jednak, herbata z mlecza jest skutecznym sposobem na detoksykację i likwidację wzdęć.
Jeżeli zażywasz jakiekolwiek leki,
skonsultuj możliwość picia naparów z mniszka z lekarzem.
Napój ten może wchodzić w niepożądane reakcje z litem,
antybiotykami i lekami stosowanymi na wątrobę.
Herbata z byliny.
Do przygotowania odwaru z korzenia potrzebne są około dwie łyżki zioła,
które zalewamy pół litra wody,
a następnie gotujemy około 15 minut.
Uzyskany napój odstawiamy na następne 15 minut,
po przecedzeniu, odwar jest gotowy do spożycia.
Zaleca się spożywanie odwaru dwa do trzech razy dziennie przed posiłkiem,
należy zachować umiar i nie przekraczać zalecanych porcji.
Tak przygotowany napój wykazuje właściwości żółciopędne,
reguluje procesy trawienne,
a także działa moczopędnie i przeciwzapalnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz