Według wierzeń Słowian zasadzona przy grobie brzoza
miała chronić przed duchami.
Przypisywano jej magiczne działanie
– z jej pomocą można było pozbyć się wycieńczenia i dreszczy.
Drzewo ma pozytywną energię i dotykanie jej
oraz przebywanie w bliskim jej sąsiedztwie
jest korzystne dla zdrowia, nie tylko ludzi
Brzoza symbolizuje miłość, małżeństwo, wesele, rodzinę i czystość.
Rzymianie z gałązek brzozy sporządzali pochodnie weselne,
których ogień miał przynosić szczęście nowożeńcom.
Brzoza była atrybutem skandynawskiej bogini małżeństwa i rodziny Frigg,
która była małżonką Odyna, boginią małżeństwa, opiekunką rodziny,
ogniska domowego i bóstwem deszczu.
Brzoza stanowiła również amulet chroniący przed czarami.
Dlatego też kołyski wykonywano najchętniej z drewna brzozowego,
aby strzegło noworodka przed rzuconym urokiem.
Ale nas interesuje , co zrobić kiedy mamy srogą zimę,
a już chcemy raczyć się zdrowotnymi właściwościami tego niezwykłego drzewa.
Jeśli nie zaopatrzyliśmy się w susz wiosennych liści ,
nie mamy się czym martwić , gdyż możemy zrobić napar
z młodych gałązek brzozy.
Musimy pamiętać, by gałązki nie były starsze niż rok
i by nie kaleczyć niepotrzebnie drzewa.
Gałązki są silnym środkiem moczopędnym, przeciwgorączkowym, przeciwobrzękowym,
przeciwbólowym, żółciopędnym i oczyszczającym,
uspokajającym, napotnym, obniżającym ciśnienie krwi.
Napar można stosować przy chorych zatokach, bólach głowy,
gorączce, przeziębieniu, kamicy moczowej i żółciowej, obrzękach,
zatruciach, nadciśnieniu, wszelkich chorobach skórnych i zakaźnych,
niewydolności krążenia, wyczerpaniu nerwowym, osłabieniu i wielu innych chorobach.
Wyciągi z kory i gałązek są mocnym lekiem i wyjątkowo skutecznym.
Przygotowanie herbaty nie jest trudne.
Wcześniej umyte gałązki dzielimy na pięciocentymetrowe kawałki
i gotujemy do dziesięciu minut pod przykryciem.
Lekarstwo ma lekko gorzkawy smak ,
dlatego można go posłodzić miodem lub dodać sok z cytryny.
Taki sam przepis stosuje się do wyciągu z kory brzozy,
która ma takie same właściwości lecznicze jak gałązki.
Korę również zbiera się w okresie zimowym ,
ze starszych gałęzi.
Można też surowiec wysuszyć i zmielić w celu przechowania
na późniejszy okres.
Smacznego i na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz