sobota, 19 maja 2018

08. Mniszek lekarski ( mlecz ) cz.1 - syrop


Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem , ma mnóstwo zastosowań ,
 nie tylko w ziołolecznictwie, ale także i w kuchni.

Roślina bardzo korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia.
Można przyrządzić z niej herbatkę, wino, syrop. 
Z liści mniszka można ugotować zupę, doprawić twarożek, albo zrobić sałatkę z ich dodatkiem. 

Kwiaty mniszka bogate są w witaminy A i C oraz przeciwutleniacze.
 Dzięki temu uszczelniają naczynia włosowate, wzmacniając naszą odporność, 
a także wspomagają wzrok i poprawiają wygląd skóry.
 Również, wzmagają czynności wątroby, co przyśpiesza trawienie.
 Pozwalają więc zadbać o sylwetkę i wzmocnić organizm przed nadchodzącą wiosną.
 Do kwiatów warto dodać też liście mniszka. 
Umożliwiają one usuwanie nadmiaru jonów sodu i potasu z organizmu oraz oczyszczają krew z toksyn.
 Dzięki nim pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu, obrzęków i nadciśnienia,
 a także unikniemy apatii i wielu innych, nieprzyjemnych dolegliwości.

Kwiaty mniszka polecane są szczególnie kobietom. 
Zawarte w nich składniki odżywcze i minerały nadają skórze piękny, zdrowy wygląd.
 Dodatkowo regulują poziom hormonów żeńskich,
 przez co zapobiegają kobiecym dolegliwościom oraz łagodzą ich objawy.

Syrop z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów, korzeni  i łodyg.
 Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód,
 dlatego znany jest też jako miód z mniszka.

Syrop z mlecza zawiera:

garbniki które mają działanie przeciw zapalne, przeciw świądowe i znieczulające skórę.
 Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają stany zapalne błon śluzowych
witaminy A,  C i  D , są konieczne między innymi do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego
witaminy z grupy B korzystnie wpływające na układ nerwowy i wspomagające pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu.
minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu mózgu, układu pokarmowego i odpornościowego.
błonnik, który obniża poziom cukru we krwi, pomaga budować korzystną florę bakteryjną w jelitach, wzmacnia  odporność.
flawonoidy to cenne antyoksydanty,  które opóźniają starzenie i zmniejszają ryzyko  chorób serca 
asparagina,  aminokwas pobudzający procesy myślowe.
kwas chlorogenowy hamujący wchłanianie cukrów i poprawiający przemianę materii.
 Ma właściwości immunostymulujące, przeciw gorączkowe i przeciw reumatyczne.
kwas krzemowy poprawiający wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany.
triterpeny które są naturalnym środkiem przeciwbólowym, przeciw wirusowym i przeciw grzybiczym.
 Pomagają obniżyć cholesterol


Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

potrzebujemy:

litrowy słój kwiatów mlecza
dwie cytryny
litr wody
kilogram cukru
dobrze by było zamienić biały cukier na trzcinowy lub glukozę czy fruktozę .

kwiaty rośliny zalej w garnku zimną wodą i gotuj na małym ogniu około piętnaście minut.
 Odstaw na dobę w chłodne i ciemne miejsce.
 Następnie przecedź wywar i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier.
 Gotuj na małym ogniu około dwie godziny , od czasu do czasu mieszając, aż uzyska konsystencję płynnego miodu. 
Przelej do szklanych butelek lub słoiczków.
 Domowy syrop z mleczu zachowuje swoje cenne właściwości  przez kilka miesięcy.

Dawkowanie.
Najlepiej stosować dwie do trzech łyżeczek dziennie.
 Syropem można np. posłodzić herbatę.


Ważne! Przeciw wskazaniem do stosowania mniszka jest przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych,
 ponieważ może osłabiać ich działanie. 
Ostrożność zalecana jest też chorującym na wrzody żołądka i nadkwasotę.
  Ze względu na dużą zawartość cukru, nie powinni go stosować cukrzycy.


Na zdrowie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz