Na świecie występuje ponad 20 gatunków bzu,
Najbardziej powszechny jest czarny, zwany również lekarskim.
Polsce za trujące uznawane są inne gatunki bzu niż czarny.
Czarny bez jest rośliną pospolitą, jadalną i leczniczą.
Niezwykle ważna jest pamięć, że ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym.
Posiadają one toksyczną substancję, której jednak bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej.
Glikozyt, zwany również Sambunigryną znajduje się
we wszystkich częściach rośliny , ale podczas gotowania bez przykrycia zostaje zneutralizowany w stu procentach.
Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców.
Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy,
nudności, wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna i zaburzenia oddychania aż do duszności włącznie.
Pierwsza pomoc polega na sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka. Konieczna jest pomoc lekarza.
W pyłku, kwiatach i owocach stwierdzono obecność białka wywołującego reakcje alergiczne
takie jak nieżyt nosa, zapalenie spojówek i duszność.
Zatem czy roślina rzeczywiście ma właściwości lecznicze ?
Surowcem zielarskim są kwiaty, dojrzałe czarne owoce, kora , korzenie i liście.
Tym razem zajmiemy się kwiatami tej rośliny piżmakowej.
Kwiaty posiadają cenne, unikalne składniki.
Są między innymi bogate w witaminy i minerały, karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C jak też potas,
wapń, magnez, sód, fosfor oraz pierwiastki śladowe: żelaza, miedzi,
manganu i cynku,
Dodatkowo płatki zawierają flawonoidy, kwasy fenylowe, garbniki i pektyny.
A o to szerokie właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu.
uśmierzają bóle w tym również ból głowy,
działają oczyszczająco i usuwają wolne rodniki,
wzmacniają odporność organizmu,
stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
przyspieszają przemianę materii,
łagodzą stany zapalne skóry,
działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
działają napotnie i antywirusowo,
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych.
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest doskonały na przeziębienia,
działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy.
Na wzmocnienie pijemy dwie łyżki syropu przed snem a dzieci jedną łyżkę.
W okresie przeziębienia należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia.
Można dodawać go do herbaty jak i również innych napojów.
W celu wzmocnienia i uodpornienia można pić ten syrop regularnie od jesieni.
A teraz przepis.
Składniki:
50 dobrze rozwiniętych kwiatostanów czarnego bzu,
wyciśnięty sok 4 dużych cytryn,
litr wody,
2 kg twojego ulubionego miodu .
Kwiaty oddziel od łodyżek najlepiej nożyczkami.
Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na dwanaście do piętnastu godzin.
Przecedź, dodaj miód, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej.
Doprowadź syrop do wrzenia i błyskawicznie, przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków
Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną.
Nie wymagają już pasteryzowania przez które nasz zdrowy eliksir traci swoje właściwości lecznicze.
Smacznego i na zdrowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz