poniedziałek, 11 czerwca 2018

10.Kwiat czarnego bzu - syrop



Na świecie występuje ponad 20 gatunków bzu,
 Najbardziej powszechny jest czarny, zwany również lekarskim.
Polsce za trujące uznawane są inne gatunki bzu niż czarny.
 Czarny bez jest rośliną pospolitą, jadalną i leczniczą.
Niezwykle ważna jest pamięć, że ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym.
Posiadają one toksyczną substancję, której jednak bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej.
Glikozyt, zwany również Sambunigryną znajduje się 
we wszystkich częściach rośliny , ale podczas gotowania bez przykrycia zostaje zneutralizowany w stu procentach.

Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców.
 Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy, 
nudności, wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna i zaburzenia oddychania aż do duszności włącznie.
 Pierwsza pomoc polega na sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka. Konieczna jest pomoc lekarza.
W pyłku, kwiatach i owocach stwierdzono obecność białka wywołującego reakcje alergiczne
 takie jak nieżyt nosa, zapalenie spojówek i duszność.

Zatem czy roślina rzeczywiście ma właściwości lecznicze ?

Surowcem zielarskim są kwiaty, dojrzałe czarne owoce, kora , korzenie i liście.

Tym razem zajmiemy się kwiatami tej rośliny piżmakowej.

Kwiaty posiadają cenne, unikalne składniki. 
Są między innymi bogate w witaminy i minerały, karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C jak też potas, 
wapń, magnez, sód, fosfor oraz pierwiastki śladowe: żelaza, miedzi,
 manganu i cynku,
Dodatkowo płatki zawierają flawonoidy, kwasy fenylowe, garbniki i pektyny.

A o to szerokie właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu.

uśmierzają bóle w tym również ból głowy,
działają oczyszczająco i  usuwają wolne rodniki,
wzmacniają odporność organizmu,
stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
przyspieszają przemianę materii,
łagodzą stany zapalne skóry,
działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
działają napotnie i antywirusowo,
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest doskonały na przeziębienia,
 działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy.
 Na wzmocnienie pijemy dwie łyżki syropu przed snem a  dzieci jedną łyżkę.
 W okresie przeziębienia należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia.
 Można dodawać go do herbaty jak i również innych napojów.
 W celu wzmocnienia i uodpornienia można pić ten syrop regularnie od jesieni.

A teraz przepis.

Składniki:
50 dobrze rozwiniętych kwiatostanów czarnego bzu,
wyciśnięty sok 4 dużych cytryn,
litr wody,
2 kg twojego ulubionego miodu .

Kwiaty oddziel od łodyżek najlepiej nożyczkami.
 Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na dwanaście do piętnastu godzin.
Przecedź, dodaj miód, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej. 
Doprowadź syrop do wrzenia i błyskawicznie, przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych  butelek lub słoiczków
 Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną.
 Nie wymagają już pasteryzowania przez które nasz zdrowy eliksir traci swoje właściwości lecznicze.

Smacznego i na zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz