Sok z brzozy ma liczne właściwości lecznicze.
Najcenniejszy jest sok pozyskiwany z pnia brzozy czyli oskoła lub bzowina.
Działanie zdrowotne ma także sok wyciśnięty z liści czy dojrzewających pączków brzozy.
Oskoła to eliksir zdrowia w czystej, nieskażonej postaci.
Zawiera takie składniki jak witaminę C, flawonoidy działające przeciwutleniająco,
taniny, a także fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, miedź, witaminy z grupy B ,
kwas cytrynowy , kwas jabłkowy jak i również garbniki.
Sok z pnia brzozy należy do najzdrowszych,
ponieważ w swoim składzie zawiera największe ilości witamin oraz soli mineralnych.
Za jego pomocą możemy usprawnić pracę nerek, wzmocnić układ odpornościowy,
a nawet zwiększyć wytrzymałość włosów.
Regularnie pity pozwala oczyścić organizm
z nadmiaru toksyn powstałych w wyniku przemian metabolicznych.
Jako że zawiera on całkiem spore ilości żelaza,
jest idealnym środkiem dla osób cierpiących na anemię.
Ponadto wspiera pracę serca.
Bzowina pomaga również przy dolegliwościach wrzodowych żołądka.
Jako że sok ten zawiera duże ilości przeciwutleniaczy,
poprawia funkcjonowanie całego układu krwionośnego.
Co ciekawe osoby, które stosują oskołę bezpośrednio na skórę,
uzyskują redukcję trądziku oraz zmian skórnych.
Jeśli , nie jesteśmy w stanie samodzielnie pozyskać soku z brzozy ,
przy kupnie powinniśmy uważać na chemiczne konserwanty oraz cukier,
ponieważ parę producentów decyduje się na takie działania.
Jak pozyskać sok z brzozy.
Najważniejszy jest wybór drzewa czyli brzoza,
która rośnie z daleka od zanieczyszczeń i dróg ,
a jej średnica to minimum dwadzieścia pięć centymetrów.
Wtedy najprościej jest pozyskać sok z głównego pnia.
Za pomocą wiertarki lub wkrętarki wiercimy otwór , w który montujemy plastikową rurkę.
Przywiązujemy naczynie na bzowinę do pnia i czekamy.
Robi się to tylko wczesną wiosną, zanim na drzewie pojawią się liście.
Najlepszy okres to po około tygodniu , od kiedy puszczą mrozy .
Warto pamiętać , że drzewo dzięki naszej operacji jest narażone na choroby ,
dlatego po skończonym zabiegu wywiercony otwór należy zabić drewnianym kołkiem
lub posmarować go specjalną pastą ogrodniczą do leczenia ran drzew.
Oskoła smakiem przypomina , lekko posłodzoną wodę.
Soku nie filtruje się, nie gotuje, nie podgrzewa i nie można go przechowywać dłużej niż 4 dni i tylko w lodówce.
Ale można go zamrozić , lub dodać do bzowiny odrobinę spirytusu , co znacznie wydłuży datę spożycia.
Smacznego i na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz