Liście czosnku niedźwiedziego osiągają od kilkunastu do nieco ponad 20 cm długości.
Mają krótką łodyżkę i jajowaty kształt, ale są spiczasto zakończone.
W sezonie można je kupić na targu, a jeśli mamy ogród, prowadzić uprawę czosnku niedźwiedziego.
W Polsce młode listki czosnku niedźwiedziego pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia.
Czosnek niedźwiedzi wprawdzie rośnie dziko , szczególnie na terenach podgórskich,
jednak jest objęty częściową ochroną gatunkową.
A to oznacza, że nie można go zrywać bez pozwolenia regionalnego dyrektora ochrony środowiska.
Dodatkowo zbiór jest możliwy tylko na obszarze trzech województw śląskim , podkarpackim , małopolskim.
Czosnek niedźwiedzi znalazł zastosowanie w ziołolecznictwie nie tylko jako środek na wzmocnienie organizmu,
lecz także na różne dolegliwości. Roślina ta w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku,
ponieważ zamiast charakterystycznych ząbków ma zielone liście.
Jednak, podobnie jak zwykły czosnek, zawiera wiele substancji,
dzięki którym czosnek niedźwiedzi wykazuje liczne właściwości lecznicze.
Czosnek niedźwiedzi jest łagodny i słodkawy w smaku, pasuje do różnych potraw.
Najważniejszymi związkami zawartymi w czosnku niedźwiedzim są związki siarki.
Dzięki nim czosnek wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe,
jest skuteczny w leczeniu schorzeń reumatycznych,
a także działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
pomaga uporać się z jesiennozimowymi infekcjami.
Siarka jest między innymi podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci,
dlatego czosnek niedźwiedzi pomoże utrzymać je w dobrej kondycji.
Poza tym ten składnik wspiera pracę układu sercowo naczyniowego,
ponieważ obniża stężenie cholesterolu,
zmniejsza ryzyko zakrzepów i wyrównuje poziom ciśnienia tętniczego,
Wspomaga również trawienie i zapobiega wzdęciom,
Jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych w zwalczaniu kandydozy,
Pomocny przy infekcjach, zatruciach, przeziębieniach, ma działanie przeciwbakteryjne,
Zapobiega miażdżycy,
Wzmacnia odporność,
Regeneruje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zwłaszcza po kuracjach antybiotykowych,
Reguluje trawienie i zapobiega nadmiernej fermentacji
jest łatwiej trawiony i łagodniejszy dla wątroby niż zwykły czosnek
Reguluje krążenie, ciśnienie krwi i cholesterol,
Pomaga usuwać pasożyty z przewodu pokarmowego,
Likwiduje zawroty głowy, szumy w uszach, duszności,
Oczyszcza oskrzela z flegmy,
Poprawia kondycję włosów .
Podczas obróbki termicznej czosnek niedźwiedzi traci część swojego smaku
oraz właściwości leczniczych, dlatego dobrze jest spożywać go na surowo.
Stosowany jest on najczęściej na surowo jako dodatek do zapiekanek czy kanapek.
Suszony czosnek niedźwiedzi jest częstym składnikiem mieszanek przyprawowych,
które dodaje się do dań mięsnych, sosów, sałat.
Jest składnikiem nadającym ciekawy smak daniom smażonym i pieczonym.
Czasem sięga się również po cebulki czosnku niedźwiedziego,
które można marynować lub wykorzystywać do produkcji nalewek.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego.
Drobno pokrojone liście należy zalać czterdziestoprocentowym alkoholem
i odstawić na 2 , 3 tygodnie, codziennie wstrząsając butelką.
Po tym czasie nalewkę należy odcedzić i pić jedną łyżeczkę każdego dnia.
Pomoże to uporać się z dolegliwościami związanymi z osłabieniem organizmu
lub chorobami układu krążenia.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Umyte i osuszone liście drobniutko kroimy.
Na suchej patelni podprażamy dowolną mieszankę.
Na przykład orzeszki piniowe, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie.
Uprażone siekamy, mieszamy z czosnkiem,
dodajemy nieco oliwy i starty parmezan.
Wszystko razem dokładnie ucieramy lub blendujemy.
Można dodać nieco soku z cytryny.
Podajemy z makaronem lub pieczonymi ziemniakami,można też jeść z pieczywem.
Kto co lubi.
Mają krótką łodyżkę i jajowaty kształt, ale są spiczasto zakończone.
W sezonie można je kupić na targu, a jeśli mamy ogród, prowadzić uprawę czosnku niedźwiedziego.
W Polsce młode listki czosnku niedźwiedziego pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia.
Czosnek niedźwiedzi wprawdzie rośnie dziko , szczególnie na terenach podgórskich,
jednak jest objęty częściową ochroną gatunkową.
A to oznacza, że nie można go zrywać bez pozwolenia regionalnego dyrektora ochrony środowiska.
Dodatkowo zbiór jest możliwy tylko na obszarze trzech województw śląskim , podkarpackim , małopolskim.
Czosnek niedźwiedzi znalazł zastosowanie w ziołolecznictwie nie tylko jako środek na wzmocnienie organizmu,
lecz także na różne dolegliwości. Roślina ta w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku,
ponieważ zamiast charakterystycznych ząbków ma zielone liście.
Jednak, podobnie jak zwykły czosnek, zawiera wiele substancji,
dzięki którym czosnek niedźwiedzi wykazuje liczne właściwości lecznicze.
Czosnek niedźwiedzi jest łagodny i słodkawy w smaku, pasuje do różnych potraw.
Najważniejszymi związkami zawartymi w czosnku niedźwiedzim są związki siarki.
Dzięki nim czosnek wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe,
jest skuteczny w leczeniu schorzeń reumatycznych,
a także działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
pomaga uporać się z jesiennozimowymi infekcjami.
Siarka jest między innymi podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci,
dlatego czosnek niedźwiedzi pomoże utrzymać je w dobrej kondycji.
Poza tym ten składnik wspiera pracę układu sercowo naczyniowego,
ponieważ obniża stężenie cholesterolu,
zmniejsza ryzyko zakrzepów i wyrównuje poziom ciśnienia tętniczego,
Wspomaga również trawienie i zapobiega wzdęciom,
Jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych w zwalczaniu kandydozy,
Pomocny przy infekcjach, zatruciach, przeziębieniach, ma działanie przeciwbakteryjne,
Zapobiega miażdżycy,
Wzmacnia odporność,
Regeneruje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zwłaszcza po kuracjach antybiotykowych,
Reguluje trawienie i zapobiega nadmiernej fermentacji
jest łatwiej trawiony i łagodniejszy dla wątroby niż zwykły czosnek
Reguluje krążenie, ciśnienie krwi i cholesterol,
Pomaga usuwać pasożyty z przewodu pokarmowego,
Likwiduje zawroty głowy, szumy w uszach, duszności,
Oczyszcza oskrzela z flegmy,
Poprawia kondycję włosów .
Podczas obróbki termicznej czosnek niedźwiedzi traci część swojego smaku
oraz właściwości leczniczych, dlatego dobrze jest spożywać go na surowo.
Stosowany jest on najczęściej na surowo jako dodatek do zapiekanek czy kanapek.
Suszony czosnek niedźwiedzi jest częstym składnikiem mieszanek przyprawowych,
które dodaje się do dań mięsnych, sosów, sałat.
Jest składnikiem nadającym ciekawy smak daniom smażonym i pieczonym.
Czasem sięga się również po cebulki czosnku niedźwiedziego,
które można marynować lub wykorzystywać do produkcji nalewek.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego.
Drobno pokrojone liście należy zalać czterdziestoprocentowym alkoholem
i odstawić na 2 , 3 tygodnie, codziennie wstrząsając butelką.
Po tym czasie nalewkę należy odcedzić i pić jedną łyżeczkę każdego dnia.
Pomoże to uporać się z dolegliwościami związanymi z osłabieniem organizmu
lub chorobami układu krążenia.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Umyte i osuszone liście drobniutko kroimy.
Na suchej patelni podprażamy dowolną mieszankę.
Na przykład orzeszki piniowe, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie.
Uprażone siekamy, mieszamy z czosnkiem,
dodajemy nieco oliwy i starty parmezan.
Wszystko razem dokładnie ucieramy lub blendujemy.
Można dodać nieco soku z cytryny.
Podajemy z makaronem lub pieczonymi ziemniakami,można też jeść z pieczywem.
Kto co lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz