środa, 19 lutego 2020

45.jemioła przepisem na nadciśnienie, chore stawy, odmrożenia i wiele innych.



Jemioła to wyjątkowa roślina która kojarzy się przede wszystkim z bożonarodzeniowymi dekoracjami.
 Niewiele osób wie, że jemioła stosowana jest w ziołolecznictwie w celu wspomagania leczenia
 i łagodzenia objawów wielu schorzeń oraz dolegliwości zdrowotnych.

Jemioła pospolita to roślina pasożytnicza, która rośnie na różnych drzewach.
 Zwykle spotykana jest na sosnach, topolach oraz brzozach,
 jednak najsilniejszymi właściwościami leczniczymi podobno odznacza się jemioła
która rośnie na dębach.

Jemioła zaliczana jest do roślin o silnych właściwościach leczniczych,
 które wykazują zarówno owoce, jak i inne części rośliny.
 To, że jest pasożytem, który bytuje na drzewach nie czyni jej szkodliwą dla ludzi i zwierząt.
 Wręcz przeciwnie, odgrywa ona wyjątkową rolę w naturze oraz ziołolecznictwie.
 W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystuje się liście oraz młode pędy jemioły,
 które znajdują zastosowanie także podczas produkcji naturalnych kosmetyków.

Jemioła leczy miażdżycę.
Miażdżyca to podstępna choroba, na którą zapadają coraz młodsze osoby.
 Winny temu jest siedzący tryb życia oraz stosowana dieta.
 Tradycyjnie wyciągi z jemioły stosuje się w celu łagodzenia objawów miażdżycy
takich jak zawrotów głowy, które spowodowane są postępującymi zmianami w tętnicach.

Jemioła jest dobra na serce
Właściwości jemioły sprawiają że polecana jest w profilaktyce
 i wspomaganiu leczenia schorzeń serca.
 Efektywnie poprawia krążenie krwi,
 chroni przed zawałem oraz udarem,
 a także jest wskazana w celu zmniejszenia pojawiających się pod skórą wylewów,
 które związane są między innymi z żylakami.

Jemioła wpływa na płodność.
Zgodnie z wierzeniami Japończyków owoce jemioły wykazują wpływ na kobiecą płodność.
 Tradycyjnie podawano je kobietom w wieku rozrodczym w celu szybkiego zajścia w ciążę
 oraz stosowano u kobiet, które przez dłuższy czas nie mogły doczekać się potomstwa.
W naszej kulturze nie stosuje się jemioły w celach wzmacniania płodności.

Jemioła leczy nadciśnienie tętnicze.
Jemioła stosowana jest także w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi,
które często pojawia się wraz ze zmianami na tle miażdżycowym.
 Pomaga łagodzić nieprzyjemne dolegliwości, które są pierwszymi objawami nadciśnienia,
 czyli szumy uszne, uczucie gorąca na twarzy czy uczucie dudnienia i rozpierania w głowie.

Jemioła wspomaga pamięć, koncentrację oraz redukuje objawy demencji starczej.
Jemioła jest rośliną o właściwościach wspomagających pracę naszego mózgu.
 Ma to związek między innymi z jej wpływem na poprawę krążenia krwi
 i stopnia dotlenienia organizmu.
 Polecana jest zarówno dla osób młodych, u których występują problemy z koncentracją,
 jak i seniorów cierpiących na demencję,
a także inne typowe dla wieku starczego dolegliwości związane z układem krążenia
 na przykład drętwienie kończyn oraz osłabienie słuchu.

Jemioła przyśpiesza metabolizm i wpływa na pracę trzustki
Jemioła usprawnia wolny metabolizm i pozytywnie wpływa na pracę trzustki,
 stabilizując wydzielanie hormonów. Może być stosowana w celu zapobiegania cukrzycy.

Jemiołę zbiera się od grudnia do marca,
 zbierając szczyty pędów jemioły o niezdrewniałej łodydze.

Wykorzystuje się także ziele jemioły wraz z owocami,
 które zbiera się od marca do kwietnia.
Surowiec długo schnie przez co traci swe właściwości lecznicze,
 dlatego też należy go suszyć w lekko ogrzanym piekarniku w temperaturze do czterdziestu stopni.
Susz po zmieleniu należy przechowywać w światłoszczelnym opakowaniu.

 Macerat jemiołowy.
trzy łyżki świeżego lub suchego ziela zalać 200 ml wody przegotowanej o temperaturze pokojowej.
 przykryć, odstawić na 8 godzin następnie przecedzić.
Pić trzy razy dziennie po 100 ml.

 Wyciąg olejowy.
pół szklanki świeżego zmielonego ziela lub suszu zalać 100 ml oleju o temperaturze pokojowej.
 wytrawiać 14 dni w ciemnym miejscu, przefiltrować.
 Zażywać 3 razy dziennie po jednej łyżce.

Herbatka z jemioły
Czubatą łyżkę ziela jemioły zalać szklanką przegotowanej, zimnej wody.
 Odstawić do naciągnięcia na około 12 godzin, lekko podgrzać.
 Pić profilaktycznie jedną szklankę dziennie a leczniczo trzy szklanki dziennie.

Maść na odmrożenia
Świeże białe owoce jemioły rozgnieść, wymieszać ze smalcem.
 Kilka razy dziennie smarować odmrożone miejsca.
 Maść świetnie nadaje się do leczenia wszelkich zmian skórnych i odcisków.

Napar na nadciśnienie, konwulsje, histerię i delirium.
Wymieszać 2 łyżki liści jemioły, 2 łyżki kwiatostanu głogu, 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego.
Łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku. Zaparzać 15 minut pod przykryciem.

Sok z jemioły na chore stawy.
Do szklanki zimnej wody wrzucić łyżkę świeżych, umytych pędów i liści jemioły.
 Odstawić na dobę w chłodne miejsce.
Odsączyć pędy i liście, wycisnąć z nich sok. W moździerzu utrzeć owoce jemioły na papkę.
Połączyć owocową papkę z sokiem.
Przez 10 dni wcierać w bolące, zesztywniałe stawy lub przykładać kompresy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz