Stokrotka pospolita to bardzo znana w Polsce roślina.
Można ją spotkać na łąkach i trawnikach,
także w mieście, a jej znakiem charakterystycznym są białe, niewielkie kwiatki.
Stokrotka to niepozorna roślina i mało kto wie,
że skrywa ona wiele zdrowotnych właściwości.
W ramach fitoterapii wykorzystuje się ją od wieków,
a w średniowieczu była ona poświęcana Matce Bożej.
Stokrotki to kwiaty światła.
Ich płatki rozchylają się o wschodzie słońca i zamykają o zachodzie.
Choć wyglądają dość niepozornie,
kryje się w nich wiele wartościowych substancji.
Stokrotki mają właściwości ściągające,
bakteriobójcze i przyspieszające gojenie.
Napar ze stokrotki można dodać do kąpieli,
a podziała wzmacniająco na skórę oraz zlikwiduje obrzęki.
Stosowna w postaci maseczek pomaga na trądzik, siniaki i egzemę.
W świeżo rozwiniętych kwiatach stokrotki są saponiny triterpenowe,
garbniki, gorycze, flawonoidy,
olejek lotny, śluzy,
także kwasy organiczne i antocyjany.
Młode listki stokrotki to przede wszystkim bogactwo witaminy C,
potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
Warto zebrać nieco tych delikatnych roślinek
i wykorzystywać je zarówno do leczenia różnych dolegliwości, jak i do pielęgnacji urody.
Stokrotki wspomagają pracę wątroby i nerek,
zmniejszają problemy trawienne
jak i również pomagają na kaszel i przeziębienie.
Jakby tego było mało to jeszcze łagodzą podrażnienia skóry,
likwidują obrzęki i siniaki,
rozjaśniają piegi.
Przepis na balsam dla skóry ze stokrotek
Świeże, zdrowe kwiaty stokrotek ułóż w słoiku i zalej dobrym olejem lub oliwą.
Zamknięty słój odstaw w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie.
Co jakiś czas potrząśnij nim i pilnuj, by kwiaty były w całości zanurzone w oleju.
Zlej olej, lekko przy tym odciskając kwiaty,
przechowuj zamknięty w ciemnej butelce.
Stosuj do maseczek, kompresów czy po prostu do przecierania skóry,
aby złagodzić jej podrażnienia,
rozjaśnić przebarwienia czy poprawić stan naczynek krwionośnych.
Kąpiel z dodatkiem stokrotki pospolitej
Kwiatów stokrotki należy wymieszać z babką lancetowatą,
szałwią,
krwawnikiem,
kwiatami nagietka. Wszystkie surowce po 20 g.
Wlać 2 litry wody a całość należy podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 2 minuty.
Tak przygotowany odwar należy następnie przecedzić
i przelać do wanny napełnionej wodą do 38 stopni Celciusza.
Taka kąpiel powinna trwać nie dłużej niż 20 minut.
Napar ze stokrotki pospolitej
2 łyżki kwiatów lub ziela należy zalać jedną szklanką wrzątku,
parzyć pod przykryciem przez 20 minut, a następnie przecedzić.
Zaleca się, by tak przygotowany napar pić 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.
W przypadku dzieci należy podawać 100 ml 3 razy dziennie,
a niemowlętom 1-2 łyżeczki 3-4 razy na dobę.
Tak przygotowany napar nie tylko wpływa na ciśnienie krwi,
ale może również regulować przemianę materii,
działać moczopędnie i odtruwająco,
a nawet regulować cykl miesiączkowy oraz wypróżnienia.
Syrop z kwiatów stokrotki pospolitej
Pół kilograma kwiatów należy wyłożyć na papierze i odczekać,
aż wszystkie owady opuszczą kwiatostany.
Następnie kwiaty przenosimy do pojemnika i zalewamy litrem wody,
dodajemy też wyparzoną, pokrojoną w plastry cytrynę bez pestek.
Odstawiamy mieszankę na 5 godzin,
a po upływie tego czasu gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Tak uzyskany wywar należy odcedzić przez gazę, a następnie do płynu dodać 750 g cukru.
Kolejny krok to gotowanie całości do uzyskania konsystencji syropu.
A cały proces może potrwać kilka godzin.
Gotowy, gorący syrop trzeba przelać do małych słoiczków,
zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Taki syrop przygotowany można wykorzystywać przy kaszlu i przeziębieniu
Powinno się go zażywać 3 razy dziennie, po jednej łyżce.
Po otwarciu słoiczka należy go przechowywać w lodówce.
Zioła regulujące przemianę materii
Należy razem wymieszać 50 g kwiatów stokrotki i kwiatów tarniny oraz po 25 g morszczynu,
naowocni fasoli,
korzenia mniszka,
ziela piołunu,
ziela skrzypu i kwiatów rumianku.
Do termosu trzeba wsypać półtora łyżki ziół i zalać dwiema szklankami wrzącej wody.
Następnie trzeba go zakręcić i zostawić na 1 godzinę.
Tak przygotowane zioła pije się porcjami w ciągu dnia po jedzeniu w otyłości,
zaparciach atonicznych oraz przewlekłym nieżycie jelit.
Macerat stokrotkowy
Garść stokrotek zalewa się oliwą z oliwek,
lub olejem słonecznikowym albo winogronowym i odstawia w słoneczne miejsce na 6 tygodni.
Dzięki temu składniki aktywne ze stokrotki przejdą do oleju.
Po upływie czasu odcedzamy.
Olej stokrotkowy można bezpośrednio rozprowadzać na stłuczenia.
Miód ze stokrotką
Mieszamy w słoiku 500 gram płynnego miodu ze sporą garścią stokrotek.
Słoik zamykamy i odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłe i jasne miejsce.
Po tym czasie miód jest gotowy, a spożywamy go 3 razy dziennie po sporej łyżce, wraz z kwiatkami.
Ta mieszanka wzmacnia system immunologiczny, uspokaja kaszel i zwalcza przeziębienia.
Nalewka ze stokrotki
W słoju umieszczamy 300 gram stokrotki, wlewamy 25 ml soku z cytryny,
mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zalewamy 500 ml wódki.
Alkohol powinien przykryć zioło.
Słój odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas nim potrząsając.
Po tym czasie nalewkę filtrujemy,
wyciskamy przez gazę i przelewamy do butelek,
najlepiej ciemnych oraz przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewkę przyjmujemy 3 razy dziennie po łyżce w przypadku kamieni i piasku w nerkach
oraz przy reumatyzmie, artretyzmie,
przy dolegliwościach wątroby, nerek i pęcherza moczowego.
Nalewkę możemy również stosować zewnętrznie do smarowania w dnie moczanowej,
gośćcu stawowym i bólach mięśni.
Można ją spotkać na łąkach i trawnikach,
także w mieście, a jej znakiem charakterystycznym są białe, niewielkie kwiatki.
Stokrotka to niepozorna roślina i mało kto wie,
że skrywa ona wiele zdrowotnych właściwości.
W ramach fitoterapii wykorzystuje się ją od wieków,
a w średniowieczu była ona poświęcana Matce Bożej.
Stokrotki to kwiaty światła.
Ich płatki rozchylają się o wschodzie słońca i zamykają o zachodzie.
Choć wyglądają dość niepozornie,
kryje się w nich wiele wartościowych substancji.
Stokrotki mają właściwości ściągające,
bakteriobójcze i przyspieszające gojenie.
Napar ze stokrotki można dodać do kąpieli,
a podziała wzmacniająco na skórę oraz zlikwiduje obrzęki.
Stosowna w postaci maseczek pomaga na trądzik, siniaki i egzemę.
W świeżo rozwiniętych kwiatach stokrotki są saponiny triterpenowe,
garbniki, gorycze, flawonoidy,
olejek lotny, śluzy,
także kwasy organiczne i antocyjany.
Młode listki stokrotki to przede wszystkim bogactwo witaminy C,
potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
Warto zebrać nieco tych delikatnych roślinek
i wykorzystywać je zarówno do leczenia różnych dolegliwości, jak i do pielęgnacji urody.
Stokrotki wspomagają pracę wątroby i nerek,
zmniejszają problemy trawienne
jak i również pomagają na kaszel i przeziębienie.
Jakby tego było mało to jeszcze łagodzą podrażnienia skóry,
likwidują obrzęki i siniaki,
rozjaśniają piegi.
Przepis na balsam dla skóry ze stokrotek
Świeże, zdrowe kwiaty stokrotek ułóż w słoiku i zalej dobrym olejem lub oliwą.
Zamknięty słój odstaw w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie.
Co jakiś czas potrząśnij nim i pilnuj, by kwiaty były w całości zanurzone w oleju.
Zlej olej, lekko przy tym odciskając kwiaty,
przechowuj zamknięty w ciemnej butelce.
Stosuj do maseczek, kompresów czy po prostu do przecierania skóry,
aby złagodzić jej podrażnienia,
rozjaśnić przebarwienia czy poprawić stan naczynek krwionośnych.
Kąpiel z dodatkiem stokrotki pospolitej
Kwiatów stokrotki należy wymieszać z babką lancetowatą,
szałwią,
krwawnikiem,
kwiatami nagietka. Wszystkie surowce po 20 g.
Wlać 2 litry wody a całość należy podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 2 minuty.
Tak przygotowany odwar należy następnie przecedzić
i przelać do wanny napełnionej wodą do 38 stopni Celciusza.
Taka kąpiel powinna trwać nie dłużej niż 20 minut.
Napar ze stokrotki pospolitej
2 łyżki kwiatów lub ziela należy zalać jedną szklanką wrzątku,
parzyć pod przykryciem przez 20 minut, a następnie przecedzić.
Zaleca się, by tak przygotowany napar pić 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.
W przypadku dzieci należy podawać 100 ml 3 razy dziennie,
a niemowlętom 1-2 łyżeczki 3-4 razy na dobę.
Tak przygotowany napar nie tylko wpływa na ciśnienie krwi,
ale może również regulować przemianę materii,
działać moczopędnie i odtruwająco,
a nawet regulować cykl miesiączkowy oraz wypróżnienia.
Syrop z kwiatów stokrotki pospolitej
Pół kilograma kwiatów należy wyłożyć na papierze i odczekać,
aż wszystkie owady opuszczą kwiatostany.
Następnie kwiaty przenosimy do pojemnika i zalewamy litrem wody,
dodajemy też wyparzoną, pokrojoną w plastry cytrynę bez pestek.
Odstawiamy mieszankę na 5 godzin,
a po upływie tego czasu gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Tak uzyskany wywar należy odcedzić przez gazę, a następnie do płynu dodać 750 g cukru.
Kolejny krok to gotowanie całości do uzyskania konsystencji syropu.
A cały proces może potrwać kilka godzin.
Gotowy, gorący syrop trzeba przelać do małych słoiczków,
zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Taki syrop przygotowany można wykorzystywać przy kaszlu i przeziębieniu
Powinno się go zażywać 3 razy dziennie, po jednej łyżce.
Po otwarciu słoiczka należy go przechowywać w lodówce.
Zioła regulujące przemianę materii
Należy razem wymieszać 50 g kwiatów stokrotki i kwiatów tarniny oraz po 25 g morszczynu,
naowocni fasoli,
korzenia mniszka,
ziela piołunu,
ziela skrzypu i kwiatów rumianku.
Do termosu trzeba wsypać półtora łyżki ziół i zalać dwiema szklankami wrzącej wody.
Następnie trzeba go zakręcić i zostawić na 1 godzinę.
Tak przygotowane zioła pije się porcjami w ciągu dnia po jedzeniu w otyłości,
zaparciach atonicznych oraz przewlekłym nieżycie jelit.
Macerat stokrotkowy
Garść stokrotek zalewa się oliwą z oliwek,
lub olejem słonecznikowym albo winogronowym i odstawia w słoneczne miejsce na 6 tygodni.
Dzięki temu składniki aktywne ze stokrotki przejdą do oleju.
Po upływie czasu odcedzamy.
Olej stokrotkowy można bezpośrednio rozprowadzać na stłuczenia.
Miód ze stokrotką
Mieszamy w słoiku 500 gram płynnego miodu ze sporą garścią stokrotek.
Słoik zamykamy i odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłe i jasne miejsce.
Po tym czasie miód jest gotowy, a spożywamy go 3 razy dziennie po sporej łyżce, wraz z kwiatkami.
Ta mieszanka wzmacnia system immunologiczny, uspokaja kaszel i zwalcza przeziębienia.
Nalewka ze stokrotki
W słoju umieszczamy 300 gram stokrotki, wlewamy 25 ml soku z cytryny,
mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zalewamy 500 ml wódki.
Alkohol powinien przykryć zioło.
Słój odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas nim potrząsając.
Po tym czasie nalewkę filtrujemy,
wyciskamy przez gazę i przelewamy do butelek,
najlepiej ciemnych oraz przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewkę przyjmujemy 3 razy dziennie po łyżce w przypadku kamieni i piasku w nerkach
oraz przy reumatyzmie, artretyzmie,
przy dolegliwościach wątroby, nerek i pęcherza moczowego.
Nalewkę możemy również stosować zewnętrznie do smarowania w dnie moczanowej,
gośćcu stawowym i bólach mięśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz