Lipiec to miesiąc z hasłem "na jagody".
Leczą oczy,
obniżają poziom złego cholesterolu,
uelastyczniają naczynia krwionośne.
Jagody skutecznie hamują biegunki,
stosuje się je przy zatruciach pokarmowych,
łagodzą bowiem bóle brzucha i nudności.
zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.
A w dodatku są przepyszne.
Jagody można znaleźć niemal w każdym lesie.
Gdy latem dojrzewają na nich granatowoczarne owoce
są doskonale widoczne zarówno na słonecznych polanach,
jak i w cienistych leśnych zakątkach.
Nie trzeba się wiele natrudzić
by zebrać ich pełen słoik.
Jest bardzo ważne
by w codziennej diecie nie zabrakło pokarmów
które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki
odpowiedzialne za rozwój nowotworów
Przeciwutleniacze wpływają też korzystnie
na stan naczyń włosowatych oczu
i przyśpieszają regenerację barwnika
obecnego w siatkówce oka,
odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.
Przeciwutleniacze zawierają mirtylinę
odpowiedzialną za uelastycznienie naczyń krwionośnych,
ale nie tylko.
Wraz z żelazem bierze również udział
w produkcji czerwonych ciałek krwi.
To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.
Jagody polecane są osobom długo przebywającym na słońcu
bo zawarte w nich antocyjany
tworzą naturalny filtr słoneczny
pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV.
Lipiec jest najlepszą porą na zbieranie jagód
bo wtedy są w pełni dojrzałe.
Trzeba je delikatnie zrywać
żeby się nie pogniotły
i wsypywać do płytkiego
płaskiego kosza.
Jagody przeznaczone na przetwory takie jak
soki, galaretki, konfitury
najlepiej przetwarzać szybko
bo są to owoce niezbyt trwałe.
Ale można je przez przechowywać
do dwóch dni w lodówce albo zamrozić.
Jagody wysuszone powinny być twarde
ale elastyczne i zachować czarną barwę.
Liście które także są cennym surowcem zielarskim
zbiera się pod koniec owocowania,
zrywa się tylko zielone
i tę barwę powinny one zachować po wysuszeniu.
Sok z jagód
Litr jagód zalej ćwiercią szklanki wody
dodaj czterysta gram cukru.
Zagotuj i trzymaj na małym ogniu
przez dziesięć minut, mieszając.
Przetrzyj jagody przez sito i wlej do butelek,
pasteryzuj przez piętnaście do dwudziestu minut.
Pić po trzy łyżki soku dziennie
na szklankę wody przy skłonności
do pękania naczynek krwionośnych
i podwyższonym poziomie cukru we krwi.
Odwar z liści
Łyżkę liści jagód zalej szklanką gorącej wody
pod przykryciem doprowadź do wrzenia
i trzymaj na małym ogniu przez pięć minut.
Odstaw na piętnaście minut,
przecedź.
Pić trzy razy dziennie po kwartę szklanki
między posiłkami jako lek przeciwbiegunkowy,
przeciwzapalny i moczopędny.
Leczą oczy,
obniżają poziom złego cholesterolu,
uelastyczniają naczynia krwionośne.
Jagody skutecznie hamują biegunki,
stosuje się je przy zatruciach pokarmowych,
łagodzą bowiem bóle brzucha i nudności.
zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.
A w dodatku są przepyszne.
Jagody można znaleźć niemal w każdym lesie.
Gdy latem dojrzewają na nich granatowoczarne owoce
są doskonale widoczne zarówno na słonecznych polanach,
jak i w cienistych leśnych zakątkach.
Nie trzeba się wiele natrudzić
by zebrać ich pełen słoik.
Jest bardzo ważne
by w codziennej diecie nie zabrakło pokarmów
które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki
odpowiedzialne za rozwój nowotworów
Przeciwutleniacze wpływają też korzystnie
na stan naczyń włosowatych oczu
i przyśpieszają regenerację barwnika
obecnego w siatkówce oka,
odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.
Przeciwutleniacze zawierają mirtylinę
odpowiedzialną za uelastycznienie naczyń krwionośnych,
ale nie tylko.
Wraz z żelazem bierze również udział
w produkcji czerwonych ciałek krwi.
To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.
Jagody polecane są osobom długo przebywającym na słońcu
bo zawarte w nich antocyjany
tworzą naturalny filtr słoneczny
pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV.
Lipiec jest najlepszą porą na zbieranie jagód
bo wtedy są w pełni dojrzałe.
Trzeba je delikatnie zrywać
żeby się nie pogniotły
i wsypywać do płytkiego
płaskiego kosza.
Jagody przeznaczone na przetwory takie jak
soki, galaretki, konfitury
najlepiej przetwarzać szybko
bo są to owoce niezbyt trwałe.
Ale można je przez przechowywać
do dwóch dni w lodówce albo zamrozić.
Jagody wysuszone powinny być twarde
ale elastyczne i zachować czarną barwę.
Liście które także są cennym surowcem zielarskim
zbiera się pod koniec owocowania,
zrywa się tylko zielone
i tę barwę powinny one zachować po wysuszeniu.
Sok z jagód
Litr jagód zalej ćwiercią szklanki wody
dodaj czterysta gram cukru.
Zagotuj i trzymaj na małym ogniu
przez dziesięć minut, mieszając.
Przetrzyj jagody przez sito i wlej do butelek,
pasteryzuj przez piętnaście do dwudziestu minut.
Pić po trzy łyżki soku dziennie
na szklankę wody przy skłonności
do pękania naczynek krwionośnych
i podwyższonym poziomie cukru we krwi.
Odwar z liści
Łyżkę liści jagód zalej szklanką gorącej wody
pod przykryciem doprowadź do wrzenia
i trzymaj na małym ogniu przez pięć minut.
Odstaw na piętnaście minut,
przecedź.
Pić trzy razy dziennie po kwartę szklanki
między posiłkami jako lek przeciwbiegunkowy,
przeciwzapalny i moczopędny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz