Róża, to jeden z najpiękniejszych rodzajów krzewów,
którego zalety doceniono już w starożytności
i od tamtego czasu,
róża zajmuje czołowe miejsce wśród roślin ozdobnych,
nazywana często królową kwiatów.
Róże występują w całej strefie umiarkowanej półkuli północnej,
i mają postać krzewów bardzo zróżnicowanych zależnie od gatunku.
Tysiące odmian róż, jakie są obecnie dostępne
możemy pogrupować na kilka grup
mianowicie na róże wielkokwiatowe, róże wielokwiatowe,
róże pnące, róże okrywowe, róże krzaczaste,
róże dzikie, róże w formie piennej,
róże miniaturowe i grupa róż angielskich.
Najwcześniej rozkwitające odmiany róż pierwsze kwiaty mają w czerwcu
a większość odmian tej rośliny kwitnie dopiero miesiąc później.
Płatki róż najlepiej zbierać w słoneczne dni,
na początku kwitnienia.
Dziś zajmiemy się wodą różaną zrobioną domowymi sposobami.
Woda różana jest produktem ,
który może zdziałać cuda dla twojej skóry.
Wykorzystaj go do nawilżania suchej skóry,
łagodzenia podrażnień, zmniejszania stanów zapalnych i obrzęków.
Możesz nią oczyścić zatkane pory i złagodzić oparzenia słoneczne.
Nada się również do rozcieńczania kosmetyków.
Wspaniale relaksuje, wystarczy dodać ją do wanny z ciepłą wodą.
Może także służyć jako odświeżacz powietrza.
A wszystko z dwóch podstawowych składników:
przegotowanej lub destylowanej wody
i płatków róż.
Przygotowanie domowej wody różanej nie zajmie ci dużo czasu,
A poza tym, woda różana zrobiona z naturalnych płatków róży jest najzdrowsza,
nie będzie zawierać żadnej chemii od której mogłaby ucierpieć Twoja skóra.
Jak przygotować wodę różaną?
Pierwszy przepis.
Zbierz około 250 gramów czystych płatków róż,
tylko takich, na których nie były stosowane pestycydy.
Najlepiej zebrać je z samego rana.
Następnie weź duży durszlak i opłucz płatki mocnym strumieniem zimnej wody.
Połóż płatki róż na cienkiej bawełnianej ścierce,
a następnie zwiąż ją w sakiewkę.
Umieść ją w szklanej misce.
Wlej do miski trochę wrzątku
tak żeby woda przykryła płatki.
Nakryj naczynie folią spożywczą,
i zabezpiecz gumką.
Pozostaw miksturę na noc, wywar musi dobrze nasiąknąć.
Rano możesz przelać klarowną wodę do słoika.
Resztki wywaru przeciśnij przez szmatkę i dolej do słoika.
Woda różana jest gotowa.
Przechowuj ją w lodówce w zakrytym słoiku.
Pamiętaj, że taka woda może być przechowywana maksymalnie tydzień.
Dodanie jednej łyżki alkoholu w postaci wódki,
znacznie wydłuży czas przydatności,
i nie zmieni właściwości wody.
Drugi przepis.
Umieść płatki róży o objętości jednej szklanki w garnuszku,
zalej je przegotowaną schłodzoną wodą tak by ledwo przykryła płatki.
Jeśli użyjesz zbyt dużej ilość wody to nie uzyskasz mocnego koncentratu.
Przykryj garnek pokrywką i ustaw palnik na niskim płomieniu.
Woda nie może się zagotować.
Jeśli tak się stanie, to woda różana straci swoje zdrowotne właściwości oraz zapach.
Po kilkunastu minutach zobaczysz,
że płatki róży bledną a woda nabiera ich koloru.
Umieść na szklanym słoiku sitko dzięki,
któremu oddzielisz płatki róż od wody różanej.
Upewnij się, że słoik pomieści wywar.
Wodę różaną należy przechowywać w lodówce.
Woda straci swoją przydatność po upływie jednego tygodnia.
Rozważ dodanie jednej łyżki wódki
w ten sposób znacznie wydłużysz okres przydatności wody różanej.
Odrobina wódki w żaden sposób nie wpłynie na smak i zapach wody różanej.
Trzeci przepis.
Woda różana ze zmiażdżonych płatków róży.
Przygotuj płatki róż w ilości która mieści się do szklanki.
Podziel je na dwie części.
Pierwszą część rozbij w moździerzu.
W ten sposób uwolnisz z nich wartościowy sok,
z zawartością składników potrzebnych do pielęgnacji Twojej skóry.
Papkę z płatków róży przełóż do szklanego naczynia,
Aby wydzieliło się jak najwięcej soku,
pozostawiając ją na kilka godzin.
Po upływie czasu dodaj drugą część płatków,
pół szklanki schłodzonej przegotowanej lub destylowanej wody i całość wymieszaj.
Przykryj miseczkę i odstaw na dobę.
Całość następnie umieść w ceramicznym naczyniu,
i postaw na malutkim ogniu.
Gdy zauważysz, że pojawia się bulgotanie,
czyli małe pęcherzyki ściągnij naczynie z ognia.
Przelej teraz całą zawartość do słoika lub buteleczki,
używając sitka aby oddzielić ekstrakt różany,
od kawałeczków płatków róży.
Zakręć słoik i wystaw całą zawartość na słońce na kilka godzin.
Ciepło słoneczne sprawi,
że z uzyskanego ekstraktu wydzielą się naturalne,
korzystne dla skóry oleje.
Gotową wodę różaną przechowuj w lodówce.
Termin przydatności to jeden tydzień.
Oczywiście jak w powyższych przepisach,
dodająć łyżkę wódki znacznie wydłużysz termin przydatności.
Woda różana to jeden z najstarszych znanych naturalnych kosmetyków.
Już w czasach starożytnych kobiety stosowały ją,
do pielęgnacji swojej twarzy,
a bogatsze mieszkanki starożytnej Grecji i Rzymu, brały w niej kąpiele.
Woda różana powstaje jako efekt uboczny produkcji olejku różanego,
który wytwarza się w procesie destylacji płatków róży.
Różany ekstrakt ma bardzo intensywny zapach,
którego nie zastąpi żaden sztuczny kosmetyk.
którego zalety doceniono już w starożytności
i od tamtego czasu,
róża zajmuje czołowe miejsce wśród roślin ozdobnych,
nazywana często królową kwiatów.
Róże występują w całej strefie umiarkowanej półkuli północnej,
i mają postać krzewów bardzo zróżnicowanych zależnie od gatunku.
Tysiące odmian róż, jakie są obecnie dostępne
możemy pogrupować na kilka grup
mianowicie na róże wielkokwiatowe, róże wielokwiatowe,
róże pnące, róże okrywowe, róże krzaczaste,
róże dzikie, róże w formie piennej,
róże miniaturowe i grupa róż angielskich.
Najwcześniej rozkwitające odmiany róż pierwsze kwiaty mają w czerwcu
a większość odmian tej rośliny kwitnie dopiero miesiąc później.
Płatki róż najlepiej zbierać w słoneczne dni,
na początku kwitnienia.
Dziś zajmiemy się wodą różaną zrobioną domowymi sposobami.
Woda różana jest produktem ,
który może zdziałać cuda dla twojej skóry.
Wykorzystaj go do nawilżania suchej skóry,
łagodzenia podrażnień, zmniejszania stanów zapalnych i obrzęków.
Możesz nią oczyścić zatkane pory i złagodzić oparzenia słoneczne.
Nada się również do rozcieńczania kosmetyków.
Wspaniale relaksuje, wystarczy dodać ją do wanny z ciepłą wodą.
Może także służyć jako odświeżacz powietrza.
A wszystko z dwóch podstawowych składników:
przegotowanej lub destylowanej wody
i płatków róż.
Przygotowanie domowej wody różanej nie zajmie ci dużo czasu,
A poza tym, woda różana zrobiona z naturalnych płatków róży jest najzdrowsza,
nie będzie zawierać żadnej chemii od której mogłaby ucierpieć Twoja skóra.
Jak przygotować wodę różaną?
Pierwszy przepis.
Zbierz około 250 gramów czystych płatków róż,
tylko takich, na których nie były stosowane pestycydy.
Najlepiej zebrać je z samego rana.
Następnie weź duży durszlak i opłucz płatki mocnym strumieniem zimnej wody.
Połóż płatki róż na cienkiej bawełnianej ścierce,
a następnie zwiąż ją w sakiewkę.
Umieść ją w szklanej misce.
Wlej do miski trochę wrzątku
tak żeby woda przykryła płatki.
Nakryj naczynie folią spożywczą,
i zabezpiecz gumką.
Pozostaw miksturę na noc, wywar musi dobrze nasiąknąć.
Rano możesz przelać klarowną wodę do słoika.
Resztki wywaru przeciśnij przez szmatkę i dolej do słoika.
Woda różana jest gotowa.
Przechowuj ją w lodówce w zakrytym słoiku.
Pamiętaj, że taka woda może być przechowywana maksymalnie tydzień.
Dodanie jednej łyżki alkoholu w postaci wódki,
znacznie wydłuży czas przydatności,
i nie zmieni właściwości wody.
Drugi przepis.
Umieść płatki róży o objętości jednej szklanki w garnuszku,
zalej je przegotowaną schłodzoną wodą tak by ledwo przykryła płatki.
Jeśli użyjesz zbyt dużej ilość wody to nie uzyskasz mocnego koncentratu.
Przykryj garnek pokrywką i ustaw palnik na niskim płomieniu.
Woda nie może się zagotować.
Jeśli tak się stanie, to woda różana straci swoje zdrowotne właściwości oraz zapach.
Po kilkunastu minutach zobaczysz,
że płatki róży bledną a woda nabiera ich koloru.
Umieść na szklanym słoiku sitko dzięki,
któremu oddzielisz płatki róż od wody różanej.
Upewnij się, że słoik pomieści wywar.
Wodę różaną należy przechowywać w lodówce.
Woda straci swoją przydatność po upływie jednego tygodnia.
Rozważ dodanie jednej łyżki wódki
w ten sposób znacznie wydłużysz okres przydatności wody różanej.
Odrobina wódki w żaden sposób nie wpłynie na smak i zapach wody różanej.
Trzeci przepis.
Woda różana ze zmiażdżonych płatków róży.
Przygotuj płatki róż w ilości która mieści się do szklanki.
Podziel je na dwie części.
Pierwszą część rozbij w moździerzu.
W ten sposób uwolnisz z nich wartościowy sok,
z zawartością składników potrzebnych do pielęgnacji Twojej skóry.
Papkę z płatków róży przełóż do szklanego naczynia,
Aby wydzieliło się jak najwięcej soku,
pozostawiając ją na kilka godzin.
Po upływie czasu dodaj drugą część płatków,
pół szklanki schłodzonej przegotowanej lub destylowanej wody i całość wymieszaj.
Przykryj miseczkę i odstaw na dobę.
Całość następnie umieść w ceramicznym naczyniu,
i postaw na malutkim ogniu.
Gdy zauważysz, że pojawia się bulgotanie,
czyli małe pęcherzyki ściągnij naczynie z ognia.
Przelej teraz całą zawartość do słoika lub buteleczki,
używając sitka aby oddzielić ekstrakt różany,
od kawałeczków płatków róży.
Zakręć słoik i wystaw całą zawartość na słońce na kilka godzin.
Ciepło słoneczne sprawi,
że z uzyskanego ekstraktu wydzielą się naturalne,
korzystne dla skóry oleje.
Gotową wodę różaną przechowuj w lodówce.
Termin przydatności to jeden tydzień.
Oczywiście jak w powyższych przepisach,
dodająć łyżkę wódki znacznie wydłużysz termin przydatności.
Woda różana to jeden z najstarszych znanych naturalnych kosmetyków.
Już w czasach starożytnych kobiety stosowały ją,
do pielęgnacji swojej twarzy,
a bogatsze mieszkanki starożytnej Grecji i Rzymu, brały w niej kąpiele.
Woda różana powstaje jako efekt uboczny produkcji olejku różanego,
który wytwarza się w procesie destylacji płatków róży.
Różany ekstrakt ma bardzo intensywny zapach,
którego nie zastąpi żaden sztuczny kosmetyk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz