Sosna ze względu na bogactwo związków leczniczych
jest prawie w całości wykorzystywana w ziołolecznictwie.
Zbieramy igliwie, młode pędy, korę i żywicę,
lecz najbardziej cenioną i popularną częścią tej rośliny są wiosenne pączki.
Pączki sosny najlepiej zbierać pod koniec zimy i wiosną,
z początkiem sezonu pączki są niewielkie i mają około jednego centymetra długości,
co oznacza że w czasie ich zbierania trzeba wykazać się sporą cierpliwością.
Jednak już w kwietniu pączki są większe więc w tym samym czasie można zebrać większą ilość.
Najcenniejszym surowcem są pączki zbierane z szczytów młodych drzewek,
powinno się je zbierać z drzew przeznaczonych do wycinki.
Świeże pączki suszymy w temperaturze pokojowej,
w miejscu suchym i przewiewnym.
Takie są dobre do sporządzania naparu lub wykorzystujemy do przygotowania syropu lub nalewki.
Sosna zwyczajna jest rośliną o niezwykle bogatym składzie chemicznym,
związki które wytwarza wykazują zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Olejki eteryczne, którym sosna zawdzięcza swój niezwykły zapach to
pinen,
limonen,
borneol które wpływają pozytywnie na odporność i łagodzą objawy przeziębienia.
Kwasy żywiczne,
Garbniki działające przeciwzapalnie na błony śluzowe i hamują drobne krwawienia,
Witamina C, Przeciwutleniacze,
Gorycze zwiększające wydzielanie soków żołądkowych,
Sole mineralne, Cukry.
Z powodu tych cennych substancji, sosna znajduje wiele leczniczych zastosowań.
Choroby górnych dróg oddechowych takich jak przeziębienie,
zapalenie oskrzeli, kaszel.
W bólach reumatycznych neurologicznych ze względu na działanie rozgrzewające.
W czasie grypy ze względu na działanie przeciwgorączkowe i napotne.
W obniżonej odporności ze względu na działanie wzmacniające.
W czasie odchudzania ze względu na właściwości oczyszczające i moczopędne.
W chorobach dróg żółciowych ze względu na działanie żółciopędne i rozkurczowe.
Syrop z miodem.
50 świeżych pączków zalewamy litrem wody,
następnie gotujemy 20 minut na małym ogniu,
dodajemy pół litra miodu i lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut,
odstawiamy do ostudzenia i przecedzamy.
Przechowujemy w butelkach lub słoikach z ciemnego szkła.
Syrop stosujemy w czasie infekcji
lub regularnie w celu zapobiegania chorobom i wzmocnienia odporności.
Syrop.
Do jego przygotowania potrzebne będą pączki świeże.
Gęsty, słodki lek działa wykrztuśnie i bakteriobójczo,
udrażnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie.
Witamina C wspomoże także układ odpornościowy.
Aby wykonać syrop zasyp świeże, rozdrobnione pączki cukrem najlepiej warstwami.
Po dwóch trzech tygodniach odcedź syrop i przechowuj go w ciemnej butelce.
Napar lub odwar z suszonych pączków.
Jego zaletą jest to,
że można go stosować cały rok ze względu na dostępność suszonego surowca.
Pół łyżki suszonych,
rozdrobnionych pączków zalewamy wrzątkiem,
parzymy 10 minut pod przykryciem.
Odwar sporządzamy zalewając taką samą ilość pączków gorącą wodą,
następnie gotujemy pod przykryciem dwie minuty i odstawiamy do ostygnięcia.
Napar i odwar są polecane w czasie przeziębienia lub grypy
a także dla osób stosujących regularnie pączki sosny w celu oczyszczenia organizmu
i wzmocnienia odporności.
Nalewka.
Jedną szklankę pączków świeżych lub suchych zalewamy 500 ml alkoholu,
pozostawiamy przez 7 dni do maceracji po tym czasie odcedzamy.
Nalewkę stosuje się w czasie infekcji górnych dróg oddechowych.
Pół łyżki kilka razy dziennie.
jest prawie w całości wykorzystywana w ziołolecznictwie.
Zbieramy igliwie, młode pędy, korę i żywicę,
lecz najbardziej cenioną i popularną częścią tej rośliny są wiosenne pączki.
Pączki sosny najlepiej zbierać pod koniec zimy i wiosną,
z początkiem sezonu pączki są niewielkie i mają około jednego centymetra długości,
co oznacza że w czasie ich zbierania trzeba wykazać się sporą cierpliwością.
Jednak już w kwietniu pączki są większe więc w tym samym czasie można zebrać większą ilość.
Najcenniejszym surowcem są pączki zbierane z szczytów młodych drzewek,
powinno się je zbierać z drzew przeznaczonych do wycinki.
Świeże pączki suszymy w temperaturze pokojowej,
w miejscu suchym i przewiewnym.
Takie są dobre do sporządzania naparu lub wykorzystujemy do przygotowania syropu lub nalewki.
Sosna zwyczajna jest rośliną o niezwykle bogatym składzie chemicznym,
związki które wytwarza wykazują zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Olejki eteryczne, którym sosna zawdzięcza swój niezwykły zapach to
pinen,
limonen,
borneol które wpływają pozytywnie na odporność i łagodzą objawy przeziębienia.
Kwasy żywiczne,
Garbniki działające przeciwzapalnie na błony śluzowe i hamują drobne krwawienia,
Witamina C, Przeciwutleniacze,
Gorycze zwiększające wydzielanie soków żołądkowych,
Sole mineralne, Cukry.
Z powodu tych cennych substancji, sosna znajduje wiele leczniczych zastosowań.
Choroby górnych dróg oddechowych takich jak przeziębienie,
zapalenie oskrzeli, kaszel.
W bólach reumatycznych neurologicznych ze względu na działanie rozgrzewające.
W czasie grypy ze względu na działanie przeciwgorączkowe i napotne.
W obniżonej odporności ze względu na działanie wzmacniające.
W czasie odchudzania ze względu na właściwości oczyszczające i moczopędne.
W chorobach dróg żółciowych ze względu na działanie żółciopędne i rozkurczowe.
Syrop z miodem.
50 świeżych pączków zalewamy litrem wody,
następnie gotujemy 20 minut na małym ogniu,
dodajemy pół litra miodu i lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut,
odstawiamy do ostudzenia i przecedzamy.
Przechowujemy w butelkach lub słoikach z ciemnego szkła.
Syrop stosujemy w czasie infekcji
lub regularnie w celu zapobiegania chorobom i wzmocnienia odporności.
Syrop.
Do jego przygotowania potrzebne będą pączki świeże.
Gęsty, słodki lek działa wykrztuśnie i bakteriobójczo,
udrażnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie.
Witamina C wspomoże także układ odpornościowy.
Aby wykonać syrop zasyp świeże, rozdrobnione pączki cukrem najlepiej warstwami.
Po dwóch trzech tygodniach odcedź syrop i przechowuj go w ciemnej butelce.
Napar lub odwar z suszonych pączków.
Jego zaletą jest to,
że można go stosować cały rok ze względu na dostępność suszonego surowca.
Pół łyżki suszonych,
rozdrobnionych pączków zalewamy wrzątkiem,
parzymy 10 minut pod przykryciem.
Odwar sporządzamy zalewając taką samą ilość pączków gorącą wodą,
następnie gotujemy pod przykryciem dwie minuty i odstawiamy do ostygnięcia.
Napar i odwar są polecane w czasie przeziębienia lub grypy
a także dla osób stosujących regularnie pączki sosny w celu oczyszczenia organizmu
i wzmocnienia odporności.
Nalewka.
Jedną szklankę pączków świeżych lub suchych zalewamy 500 ml alkoholu,
pozostawiamy przez 7 dni do maceracji po tym czasie odcedzamy.
Nalewkę stosuje się w czasie infekcji górnych dróg oddechowych.
Pół łyżki kilka razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz