środa, 13 czerwca 2018

11.Owoce czarnego bzu - sok



Czy czarny bez jest trujący jak głosi plotka?

Szkodliwe dla zdrowia są surowe owoce bzu czarnego,
 ponieważ zawierają sambunigrynę oraz prunazynę.
 To substancje, które mogą wywołują zatrucie objawiające się nudnościami,
 a w cięższych przypadkach także wymiotami. 
Owoce poddane obróbce termicznej, lub ususzone pozbawione są tych związków, 
dlatego można je bezpiecznie spożywać. 

Podstawowym surowcem są kwiaty i owoce ze względu na ich znacznie silniejsze właściwości lecznicze niż kora czy korzeń.
 Kwitnące baldachy zbiera się w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. 
Nie wolno ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą właściwości lecznicze. 
Natomiast zbierając owoce w sierpniu i wrześniu, ścina się całe baldachy dopiero wtedy, 
gdy wszystkie jagody są dojrzałe, czarne i lśniące. 
Szypułki należy usunąć po wysuszeniu.

Sok  czarnego bzu doskonale działa z herbatką z lipy czy malin.
 W jego owocach znajdziemy między innymi glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe,
 dużo witaminy C i prowitaminy A , sole mineralne takie jak wapń, potas, sód i żelazo,
 wykazują właściwości moczopędne oraz napotne, lekko przeczyszczają i uśmierzają ból.
 Rekomendowany jest jako lek odtruwający i usuwający z naszego organizmu 
niebezpieczne produkty przemiany materii 
oraz toksyny nazbierane w przebiegu chorób reumatycznych czy skórnych.
 Owoce również używamy w stanach zapalnych żołądka czy jelit oraz w nerwobólach i rwie kulszowej.
 Zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy – antocyjanów, 
 zwalczających wolne rodniki, mają pozytywny wpływ na układ trawienny i moczowy.
 Regulują trawienie, łagodzą wzdęcia i zgagę.
 Stosowane są przy problemach z nerkami czy obrzękach. 
Wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
  a także sprawiają, że naczynia krwionośne są szczelniejsze 
co sprzyja mniejszemu rozprzestrzenianiu się szkodliwych drobnoustrojów.

Sok z czarnego bzu był kiedyś stosowany na znaczną większość dolegliwości. 
Do dzisiaj wiele osób stosuje go przede wszystkim w walce z infekcjami.

Ponieważ , sok z czarnego bzu jest bardzo drogi , warto wiedzieć jak go zrobić samemu.

Owoce czarnego bzu pogrzewaj w garnku, aż puszczą sok, 
rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę.
 Zagotuj sok z miodem w stosunku 10 części sodu , jedna część miodu
 rozlej do ciemnych butelek. Pij 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego 
50 minilitrów soku w szkance dopełnij gorącą wodą
Doskonały przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.

Smacznego i na zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz